Magyarok Kenyere-program

Külhoni – 2014. július 25., péntek | 14:03

Erdély-szerte gyűjtik a búzát a Magyarok Kenyeréhez. A Maros és Kolozs megyében tapasztalható példás összefogásról tudósít a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapja (Romkat.ro).

A Magyarok Kenyere elnevezésű program 2011-ben indult: akkor tíz tonna búzát gyűjtöttek össze a Kárpát-medence magyarlakta településeiről. Azóta egyre növekvő mennyiséget sikerül évente összegyűjteni, amit kizárólag jótékony célokra használnak fel.

A nyersanyag egy részéből pékáru készül, amit eladnak, és a bevételt jótékonykodásra fordítják; emellett több tonna lisztet ajánlanak fel a dévai Szent Ferenc Alapítványnak, melynek otthonaiban két és fél ezer gyermeket nevelnek.

A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros megyei szervezetének (RMGE-Maros) küldöttsége érkezik a magyarországi Kenderesre július 26-án a Magyarok Kenyere gabonájának ünnepélyes begyűjtésére – tudósít a Székelyhon.ro. Ekkor szimbolikus mennyiséget, egy zsák búzát visznek a kenderesi Horthy-ligetbe, ahol az ünnepélyes begyűjtés megtörténik. A további adományokat a Csaba testvér által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítványnak juttatják el.

Kolozs megyében a búzát a kolozsvári magyar főkonzulátus udvarán gyűjtik. Július 21-én, hétfőn ott állították fel a szuszékot (vagyis a nagyméretű ácsolt ládát), amelybe elhelyezhető a gabona. Horváth Anna kolozsvári alpolgármester elmondta: az erdélyi város Páva Zsolt pécsi polgármester kérésére csatlakozott a testvérvárosi búzacsere-programhoz. Itt július 29-éig gyűjtenek, akkor a búzát Pécsre szállítják, majd megőrlik. A lisztet Pécsről visszahozzák Kolozsvárra, ahol augusztus 19-én megsütik a Magyarok Kenyerét. A cipókat a Kolozsvári Magyar Napok és a kolozsvári Szent István-napi búcsú résztvevői között osztják szét – tájékoztat a Hírmondó 2014. július 25-ei száma.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria