Az első keresztény templomot találták meg Jordániában?

Kitekintő – 2008. június 12., csütörtök | 12:37

Régészek egy csoportja úgy véli, a világ első keresztény templomát találták meg Jordániában, a fővárostól 40 kilométerre, Rihab településen.

A hírt a helyi régészeti központ vezetője, Abdul Kader Hasszan közölte a Jordan Times című újsággal. „Úgy hisszük, a világ legelső keresztény templomára bukkantunk, amely 33 és 70 között épülhetett” – mondta a régész az interjúban. A templom az utcaszint alatt van, és az idők során egy Szent György tiszteletére szentelt templom épült rá.

„Hihetetlen felfedezésről van szó, hiszen bizonyítékaink vannak arra, hogy az épület az első keresztényeket és Jézus Krisztus tanítványait fogadta be” – állítja Hasszan a Lukács evangélista által említett hívőkre utalva.

A régész szerint a földalatti építmény az üldözött keresztények számára egyszerre templom és lakóhely is volt: a hagyomány szerint Jézus Krisztus 70 tanítványának szolgált menedékül, akik Jeruzsálemből menekültek a vallási üldözés elől a mai Jordánia északi részébe, elsősorban Rihab környékére. A Szent György templom egyik mozaikján pedig az „Isten 70 szeretett embere" felirat áll – írja az Agência Ecclesia.

Magyar Kurír