Az emeritus pápa pontosított a müncheni dokumentummal kapcsolatban mondott nyilatkozatán

Kitekintő – 2022. január 25., kedd | 18:52

A napokban tették közzé azt a jelentést, amely a münchen-freisingi főegyházmegyében történt abúzusokról készült. A mintegy ezeroldalas dokumentum többek között áttekinti a münchen-freisingi érsekként szolgáló főpásztorok felelősségét, köztük Joseph Ratzingerét is, aki 1977 és 1982 között volt müncheni érsek. Az emeritus pápa a dokumentum közzétételét követően pontosította egy nyilatkozatát.

Georg Gänswein érsek, Benedek pápa személyi titkára juttatta el a KNA német katolikus hírügynökséghez az emeritus pápa nyilatkozatát, mely azt pontosítja, hogy a korábbi állításokkal ellentétben müncheni érseki szolgálata idején, 1980. január 15-én részt vett egy napirendi ülésen, amelyen egy kérdéses pap helyzetéről is szó esett. A tévedés nem rossz szándék következménye, hanem abból ered, hogy hibásan jegyezték le véleményét. Azt, hogy ez hogyan történhetett meg, egy következő nyilatkozatban magyarázza majd meg, sajnálatának adva hangot a hibát illetően.

Az emeritus pápa közleménye megfogalmazza, hogy az az állítás, miszerint ezen az ülésen nem született döntés a szóban forgó pap lelkipásztori munkaköréről, tárgyilagosan helytálló, mint ahogyan az a dokumentációból is kiderül. Az ülésen azt a kérvényt fogadták el, hogy a pap terápiás kezelése alatt szállást kaphasson Münchenben.

A müncheni egyházmegyét vizsgáló ezeroldalas dokumentumban az emeritus pápára vonatkozó rész az 1977 és 1982 közötti érseki szolgálati időszakára, majd a Hittani Kongregáció élén eltöltött évekre irányul. A független bizottság négy visszaélési esetet talált Ratzinger bíboros szolgálati idejéből, amelynek elkövetői akkor hivatalban maradtak. A legkirívóbb eset egy esseni egyházmegyés pap ügye volt, akit Münchenbe helyeztek át. Ez az ügy már 2010 óta ismert volt.

XVI. Benedek pápa jelenleg tanulmányozza az ezeroldalas dokumentumot, amellyel kapcsolatban mihamarabb nyilatkozatot kíván közzétenni. Az emeritus pápa minél hamarabb el kívánja olvasni a dokumentumot – áll a KNA hírügynökségnek eljuttatott közleményben –, viszont mindenki megértését kéri a teljes körű átvizsgálást illetően tekintettel korára és egészségi állapotára. Az eddig áttekintett részekkel kapcsolatban elmondja, hogy szégyennel és fájdalommal tölti el őt az áldozatoknak okozott szenvedés. Lelkileg közel érzi magát egykori egyházmegyéjéhez és az ügyek tisztázása iránti elkötelezettséghez. Gondolatban különösen azokra az áldozatokra figyel, akiknek szexuális zaklatást és közömbösséget kellett elszenvedniük.

A napokban közzétett dokumentum 74 évet vizsgál, vagyis az 1945 és 2019 között eltelt időszakot, és 497 esetről számol be. A müncheni érsekség 2020 februárjában bízta meg a Westpfahl Spilker Wastl ügyvédi irodát az esetek feltárásával és a dokumentum elkészítésével. A Szentszék jelenleg tanulmányozza a dokumentumot. Matteo Bruni sajtószóvivő elmondta, hogy a Szentszék szégyent és lelkifurdalást érez az egyháziak által, kiskorúak ellen elkövetett visszaélések miatt, közel áll az áldozatokhoz, valamint kitart a biztonságukat szavatoló környezet megteremtését célzó törekvésben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria