Az én szerzetesem: Géczy M. Erzsébet iskolanővér

Megszentelt élet – 2014. december 8., hétfő | 20:00

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra, mit szeretnek benne. Szemán Réka Debrecenből küldte el írását.

Az én szerzetesem Géczy M. Erzsébet (SSND) iskolanővér, aki latintanárnőm a debreceni Svetits Katolikus Gimnáziumban. Kedvenc szentje Szent Anna, akinek lelkiségét páratlanul megéli, ebből fakadóan ő a második nagymamám is.

Erzsébet nővér által értettem meg, hogyan lehet egy nővér úgy elrejtve a világtól, hogy mégis benne él és neki él. Számomra ő maga a teljes szerzetesi harmónia. Ő éreztette meg velem, hogy milyen, amikor egy tanár szigora a krisztusi szeretetből fakad, és csakis a javamat szolgálja.

A latinórák nemcsak számonkérésből állnak, hanem tele vannak vidámsággal, nevetéssel és élettel annak ellenére, hogy a latin holt nyelv. Erzsébet nővér nemcsak leadja az anyagot, hanem olyan lelki és erkölcsi értékekkel táplál, amelyek időtállóak és elengedhetetlenek a mai világban.

Erzsébet nővérrel nemcsak egy egyszerű tanár-diák kapcsolatban vagyunk, hanem baráti kapcsolatban. Sok mindent csinálunk együtt a tanuláson kívül, például képeket nézegetünk, zenét hallgatunk, beszélgetünk, alkalomadtán biciklizni és úszni is elmegyünk, és persze imádkozunk.

A nővérek hivatására gyakran szokták mondani, hogy „lelkianyai” hivatás is. Erzsébet nővér tökéletes példa arra, milyen egy igazi „lelkianya”. Már eddig is rengeteget fejlődött általa a lelkem. Minden jelenlegi és egykori diákjával együtt szeretném megköszönni neki áldozatos törődését!

Szemán Réka