Az érseki pallium felhelyezésére készül a Veszprémi Főegyházmegye

Hazai – 2020. szeptember 12., szombat | 19:16

Udvardy György érsek levelét olvashatják az alábbiakban a szeptember 19-i ünnepről.

Főtisztelendő Paptestvérek!

Tisztelendő Diakónus Testvérek!

Kedves Hívek!

Veszprémi Főegyházmegyénk különleges ünnepre készül.

Őszentsége, Ferenc pápa 2020. június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén, a római Szent Péter Bazilikában megáldotta az elmúlt évben kinevezett metropolita érsekeknek szánt palliumokat. Sajnos a járványhelyzet nem tette lehetővé számomra a római ünnepi szentmisén való részvételt és a pallium Szentatyától történő átvételét, így Ferenc pápa a Szentszék magyarországi nagykövete által küldte el a gyapjúból szőtt palliumot részemre, amely érseki vállszalag a Jó Pásztor alakját idézi, aki vállára veszi az elveszett bárányt, ugyanakkor pedig a metropolitai hatalom jelvénye és az Apostoli Szentszékkel fennálló közösség jele is.

Főegyházmegyénk különleges ünnepe lesz az érseki pallium ünnepélyes felhelyezése, vagyis az új érsek vállára helyezése, az érseki tartományhoz tartozó egyházmegyék püspökei és a papság jelenlétében. A pallium felhelyezését S.E.R. Michael August Blume SVD apostoli nuncius úr végzi szentmise keretében, a veszprémi Szent Mihály Főszékesegyházban 2020. szeptember 19-én, szombaton 10.30 órakor.

Azonban, látva a koronavírus-járvány erősödő magyarországi terjedését, sajnálattal kell tájékoztatnom a papságot és a híveket, hogy a szertartást zártkörűen tartjuk meg. A szentmisén részt vehetnek a Veszprémi Főegyházmegye papjai, diakónusai, akik a szentmisén való részvételi szándékukat már jelezték. Viszont a hívek részvétele a szentmisén, a főszékesegyház korlátozott befogadóképessége, valamint a járvány további terjedése miatt sajnos nem lehetséges. A szertartás élőben követhető lesz 10:15-től a Veszprémi Érsekség YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Buzdítom a híveket, hogy kapcsolódjanak be a szentmise közvetítésébe, egyúttal pedig imáikat kérem főpásztorukért és szeretett Veszprémi Főegyházmegyénkért.

Veszprém, 2020. szeptember 11.

+ Dr. Udvardy György
veszprémi érsek, metropolita

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria