Az imádságot elmélyítő segédanyagot adott ki az Evangelizáció Dikasztériuma a 2025-ös szentévre

Kitekintő – 2024. február 28., szerda | 17:43

A vatikáni Evangelizáció Dikasztériuma új segédanyagot tett közzé az imáról, azzal a céllal, hogy a híveket „az ima mint Istennel folytatott személyes párbeszéd elmélyítésére”, valamint hitük és elkötelezettségük átgondolására buzdítsa a mai világban.

A Taníts meg minket imádkozni (Insegnaci a pregare) című útmutató a legújabb a dikasztérium által kínált források sorában, amelyek az Egyházat a 2025-ös jubileumi ünnepségekre való felkészülésben segítik.

A cím Jézus tanítványainak Szent Lukács evangéliumában található kéréséből származik, amely az Egyház jubileumi felkészülésének keretét adja.

A Ferenc pápa erre vonatkozó tanítása által inspirált Taníts meg minket imádkozni című könyv különböző fejezeteket tartalmaz például a plébániákon és családokban végzett imádságról, az ifjúsági imádságról, a kolostori közösségekben végzett imádságról, a katekézisről, a lelkigyakorlatokról, illetve a Hívek imája a 2025-ös jubileumra című résszel zárul. A kiadvány megjelenését bejelentő sajtóközlemény szerint a Taníts meg minket imádkozni célja, hogy „elmélkedéseket, útmutatásokat és tanácsokat adjon ahhoz, hogy teljesebb párbeszédet alakítsunk ki az Úrral és a másokkal való kapcsolatban”. A Taníts meg minket imádkozni olasz nyelvű  változata ingyenesen letölthető az Evangelizáció Dikasztériuma honlapjáról. Az angol, spanyol, portugál, francia és lengyel változatok hamarosan elérhetők lesznek.

*

Rino Fisichella érsek, az Evangelizáció Dikasztériumának prefektushelyettese – akire Ferenc pápa rábízta a szentév szervezését – korábban elmondta, hogy az előkészületek teljes sebességgel haladnak, és jelentős eredményeket értek el. A dikasztérium négy bizottságot és egy műszaki testületet hozott létre, hogy támogatást nyújtson az általános program körvonalazásában. A bizottságok között van egy lelkipásztori testület, illetve egy munkacsoport – amely a Római Kúria minden egyes dikasztériuma és az egyes egyházi szervezetek lelkipásztori kapcsolattartó képviselőiből áll –, amelynek célja az előkészítő kezdeményezések előmozdítása különösen a helyi egyházakban. Ezenkívül létrehoztak egy kulturális bizottságot is a kulturális tevékenységek előmozdításának és összehangolásának segítésére, ideértve a kiállításokat, koncerteket és előadásokat, amelyek a zarándokok lelki élményét gazdagítják.

A hivatalos jubileumi himnuszt az olaszországi Mantovából származó Francesco Meneghello komponálja, aki Pierangelo Sequeri olasz teológus és zenetudós szövegét zenésíti meg.

A szentév naptára egyelőre csak a főbb jubileumi eseményeket tartalmazza (ifjúsági jubileum, mozgalmak, testvériségek, katekézis, a munka világa, iskolák). A naptár a jubileumi év közeledtével fokozatosan frissülni fog. A látogatók a Szent Péter-bazilika előtt, a Via della Conciliazione 7. szám alatt található zarándokközpontban (Info Point) kaphatnak tájékoztatást a jubileumi évről.

Ezek az információk a www.iubilaeum2025.va jubileumi honlapon is megtalálhatók. A portál kilenc nyelven érhető el, és tartalmazza a jubileumi évre vonatkozó legfontosabb információkat, beleértve a Szent Péter- és a többi római bazilika szentkapujára vonatkozó tájékoztatást.