Az olasz egyház május elsején Mária oltalmába ajánlja Olaszországot

Kitekintő – 2020. április 21., kedd | 18:38

Az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) május elsején 21 órakor a caravaggiói Santa Maria del Fonte-bazilikában rendezi meg a szertartást. Az időpont és a helyszín is szimbolikus.

„Május hónap a hagyomány szerint Szűz Mária hónapja, a rózsafüzér, a Mária-kegyhelyekre való zarándoklatok ideje, az a hónap, amikor a hívek Máriához fordulnak imádságukban, hogy közbenjárását kérjék. Azzal kezdeni ezt a hónapot, hogy Máriára bízzuk az országot, a jelen helyzetben különleges jelentést hordoz egész Olaszország számára” – áll az olasz főpásztori testület közleményében.

Caravaggio község a cremonai egyházmegyében van, közigazgatásilag Bergamo megyéhez tartozik. Ez Olaszország járványtól leginkább sújtott régiója, mely azt a fájdalmat, szenvedést hordozza, amit az egészségügyi veszélyhelyzet súlyos megpróbáltatásai okoztak. „Az Egyház Szűz Máriára bízza a betegeket, az orvosokat és az egészségügyben dolgozókat, a családokat, az elhunytakat. Munkás Szent József, Szűz Mária jegyese ünnepén különösen is oltalmában ajánlja a dolgozókat, tudván, hogy milyen sokan tekintenek aggodalommal és félelemmel a jövőbe.”

Caravaggióban 1432-ben egy földműves feleségének, aki állatainak vitt füvet, megjelent a Szűzanya; ahol Giannetta letérdelt Mária előtt, utóbb csodatévő forrás is fakadt. A csoda helyén épült kegytemplomban szobor örökíti meg a jelenést.

Gualtiero Bassetti bíboros, a püspöki konferencia elnöke elmondta: „A pásztorok feladata, hogy vezessék a nyájat, a keresztény népet, de gyakran a keresztény nép ad ösztönzést a pásztoroknak, ahogyan ebben az esetben is történt.” Több mint háromszáz levelet kapott, amelyben a hívek beszámoltak Szűz Mária iránti tiszteletükről, és kérték, ajánlják az ő Szeplőtelen Szívének a nemzetet, a járvány miatt szenvedőket, a kórházakban dolgozókat. Erre a kérésre válaszolnak azzal, hogy alázatosan fohászkodnak Máriához, védelmezze meg a nemzetet köpenye oltalma alatt.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire; Agensir

Fotó: Agensir

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria