Ünnepi szentmisével zárult Bakonybélben az 1Úton zarándoklat

Hazai – 2022. augusztus 15., hétfő | 20:59

Bakonybélbe érkezetek meg az 1Úton nemzetközi zarándoknap Veszprémből, Zircről, valamint Nagytevelből induló csoportjai augusztus 13-án. A közös hálaadó szentmisét Udvardy György veszprémi érsek mutatta be.

Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke elmondta, hogy az 1úton elnevezésű zarándoklatot mindig egy fontos célért ajánlják fel, idén a békéért ajánlották. A békéért imádkozott mindenki, aki részt vett a több mint száz különböző úton vezető zarándoklaton. Volt vízi zarándoklat Karvától Esztergomig sárkányhajókkal; volt gyerekzarándoklat a Normafáról Makkosmáriára, amelyet kétszáz gyermek járt végig.

Udvardy György érsek a Bakonybélben ünnepelt szentmisén mondott homíliában arról beszélt, hogy a béke a legfőbb vágyunk.

Pontosan tudjuk, hogy a béke Isten ajándéka. Pontosan tudjuk, hogy a békétlenség a gonosz műve. Teljesen érthetetlen akár a magunkban lévő békétlenség, akár az egymás között lévő békétlenség, akár a világban tapasztalható békétlenség, háború. Természetesen ott van minden mögött a bűnös ember cselekedete. Hordozzuk sebeinket; sokszor nem másból, mint sebeinkből, mint kudarcainkból, fájdalmainkból, indulatunkból szemléljük mindazt, ami körülöttünk van. Nézzük a másik embert, nézzük a jövőt. Pontosan tudjuk, hogy mindebből sem béke, sem jövő nem alakulhat ki. Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen sok igen-igen jelentős eseményről nincs közvetlen tudásunk, közvetlen tapasztalatunk. Mert sok esetben a világ eseményeit, akár a bennünket is érintő eseményeket nem közvetlenül, hanem értelmezve tudjuk csak megtapasztalni, és az információt szándékosan harci eszközként használjuk.

Mennyire fontos lenne, hogy Isten országának fényében tudjuk értelmezni és értékelni mindazt, akik vagyunk és ami történik. Tudjunk jól dönteni a jövőben, dönteni a békesség mellett. Mindig az irgalomra, mindig az isteni megbocsátásra hagyatkozva. Legyünk készségesek a jóra, az igazságért való küzdelemre – biztatott a szónok.

A szentmise záróáldása előtt Halmos Ábel OSB a zarándokok és a bencés közösség nevében megköszönte Udvardy Györgynek, hogy együtt ünnepelhették az Eucharisztiát, a béke forrását, és megköszönte a közös imádságot a békéért.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria