Beatrix nővér a Newman-könyvtárban várja a bíboros iránt érdeklődőket

Hazai – 2010. szeptember 17., péntek | 13:27

Sokan nem tudnak róla, hogy Magyarországon működik egy Newman-központ, amely egy Newman-könyvtárat is tart fenn Budán. Az intézményről Beatrix Van den Borre FSO nővért, a Krisztus Ügye közösség tagját kérdeztük, aki a könyvtár vezetője. A könyvtárban várják mindazokat, akik érdeklődnek John Henry Newman bíboros élete és munkássága iránt.

– Nem nagyon ismert a Newman-könyvtár, ha lehet így mondani: csendben működik.
– Valóban így van, de folyamatosan adjuk ki Newman bíboros könyveit, és Barsi Balázs is sokat beszél róla. A könyvárat még Acerbi nunciussal hoztuk létre, aki nagyon tisztelte Newmant. Az utóbbi időben több egyetemista is felkeresett minket, mert Newmanról írta a szakdolgozatát: volt, aki történeti szempontból, volt, aki irodalmiból és természetesen teológiaiból. Volt, akinek éjjeleken át kerestem az adatokat, és segítettem a kutatását.

– Mennyire ismert ő nálunk?
– Newman hitbeli éleslátása elsősorban a teológusoknak érdekes, ezért nem fogják tömegek olvasni. Ugyanakkor többször meglepődtem már, hogy milyen sokan lelkesen olvassák. Magyarországon a Newman Breviáriumnak köszönhetően lett ismertté, ennek a válogatásnak nagy sikere volt annak idején. Szóval csendben azért elég sokan foglalkoznak Newmannal.

– Ön miért szereti Newmant?
– Írásait elsősorban azért érdemes olvasni, mert egész életében őszintén kereste az Isten felé vezető utat. Newman teológiája tiszta, „Cor ad cor loquitur” – ahogy bíborosi jelmondata is mondja: „Szív szól a szívhez.” Érdemes olvasni prédikációit, melyekből egy kis válogatást adtunk ki tavaly. Személyes szavai mögött ott volt megélt hite, amelyet sok keresőnek át akart adni. Newman hosszú lelki vívódás, patrisztikus tanulmányok és imádság révén jutott el az anglikán egyháztól a katolikus egyházig. Õ tehát a kételkedők apostola. Elvezeti arra a felismerésre az embert, hogy ha az ember az igazságot lépésről lépésre elfogadja a hitben, akkor el lehet jutni az igazság és a szeretet Istenéhez, akiben az igazi szabadság rejlik.

– Milyen szervezet a Newman Központ?
– A „Krisztus Ügye” lelki család közösségünk 1975-ben Rómában Newman-szimpóziumot szervezett, a konferencia után White bíboros kérte, hogy a közösség vállalja el feladatának Newman életművének népszerűsítését. Ezután megalakult a Newman Barátai Nemzetközi Központ (International Centre of Newman’s Friends), amelynek azóta több országban van speciális Newman-könyvtára: Rómában, Bregenzben, Littlemoreban (Oxford mellet, ahol Newman katolizált), Jeruzsálemben és Budapesten. Erre a kezdeményezésre a világon több Newman-társulás is alakult, amelyek kapcsolatban vannak a Newman-központjainkkal.

– Mennyit írt Newman?
– Rengeteget, itt egy egész polcot foglalnak el a kötetekbe rendezett levelei és a naplója, persze angolul. Műveiből nálunk leginkább angol és német nyelven vannak könyvek. Már olyan is előfordult, hogy spanyolul kiadott műveiből kaptunk példányokat a könyvtár számára. Magyarul a Newman Breviáriumon túl a legfontosabb műve, az Apologia pro vita sua jelent meg. A központ emellett folyamatosan ad ki kisebb műveket, valamint a bíboros prédikációit.

– Bárki jöhet a könyvtárba?
– Bárki, csak egy telefonba kerül. Newman alapművei nálunk megtalálhatóak, és könyvtárunk számos érdekes anyaggal bővül folyamatosan. Minden idelátogatót szeretettel várunk!

Elérhetőség: Newman Központ, H-1125 Budapest, Városkúti út 1/A.
Telefon: 275-5827; e-mail: newman.kozpont{kukac}daswerk-fso.org

honlap: http://www.newmanfriendsinternational.org/newman/