Bécs után Gyulán mutatták be a Balassi-misét – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. február 5., szerda | 13:09

Február 3-án este a gyulai Nádi Boldogasszony-templomban bemutatott Balassi-mise keretében Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök megáldotta a Balassi Bálint emlékkardot.

Az est folyamán az Erkel Ferenc Vegyeskar képviseletében Perlaki Attila vehette át a Balassi-emlékérmet.

A Misztrál együttes és a Perlaki Atilla karmester vezette gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar előadása is színesítette a Balassi-misét. Az esten részt vett Rieger Tibor szobrászművész és a zarándokút állandó vezetője, Molnár Pál, a Balassi-emlékkard díj alapítója.

2008 óta Balassi-mise keretében szentelik meg a kardokat. Tavaly a bécsi Stephansdomban áldotta meg Kiss-Rigó László megyéspüspök a két szablyát.

Budapest, Esztergom, Szeged és Bécs után most Gyulára, a kultúra egyik fellegvárába jöttek megszentelni a kardokat – hangsúlyozta Kiss-Rigó László. A megyéspüspök hozzátette: ebben a városban is népszerűsíteni akarták mindazt az értéket, művészetet, lelkületet, szellemiséget, amelyet Balassi Bálint képvisel.

Nagy megtiszteltetés ez a város számára – hangzott el az ünnepi eseményen.

Az emlékkard egy középkori mintára kovácsolt végvári szablya. 1997 óta adják át kitüntetésként a Balassi Kuratórium döntése alapján, és kerül átadásra február 14-én Budán a Gellért-szállóban.

gyulatelevizio.hu/Magyar Kurír