Beiktatták a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend új nagymesterét

Kitekintő – 2020. január 21., kedd | 9:54

Január 16-án a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend római székhelyén iktatták be az új nagymestert, aki elmondta első hivatalos beszédét, majd csöndesen imádkozott elődjével, Edwin O’Brien bíborossal együtt. Beszédében arra szólított, hogy induljunk el újra Krisztus üres sírjától.

Ferenc pápa december 8-án a Népek Evangelizációjának Kongregációja korábbi prefektusát, Fernando Filoni bíborost nevezte ki a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend nagymesterének.  Az olasz főpap a nyolcvanesztendős Edwin O’Brien bíborostól vette át a tisztséget, akinek kezéből most megkapta a lovagi nyakéket. Ezt követően mondta el első hivatalos beszédét.

Fernando Filoni bíboros Jézus szamáriai asszonnyal való találkozásáról szólt. „Ebben az epizódban benne rejlik szolgálatom lényege, melyet a Szentatya nekem szánt, vagyis hogy úgy legyek veletek, mint ennek a földrészekre szétszórt nagy plébániának a plébánosa.” Az evangéliumban szereplő kút olyan, mint a sír, amelyben benne rejlik az élet, az élő víz forrása.

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend új fejezete nyílik most meg – fogalmazott a bíboros. „Azzal a reménnyel, hogy együtt zarándokolunk, kérjük Krisztustól az ő vize és eledele ajándékát, hogy a rendi dámák és lovagok útja hű maradjon a hivatáshoz és a szolgálathoz, amelyben elköteleződtünk” – mondta beiktatási beszédében Filoni bíboros.

Ez a küldetés nem címekből vagy tevékenységekből ered. Az elköteleződés valójában az üres sírtól, Krisztus feltámadásától származik, amiből minden mély megismerés ered. Az üres sír az élő Mesterről szól nekünk, akit Tamás apostol felismert, és „Uram”-nak, „Istenem”-nek hívott, és akit az Egyháznak mindig minden embernek hirdetnie kell. Egy dáma és egy lovag mindig innen, az üres sírtól indul el: innen ered elköteleződése az életre, a lelkiségre, a szociális életre és a Szentföld megsegítésére.

Induljunk tehát el újra Krisztus üres sírjától, melyet először Péter, János, Mária Magdolna, Johanna, Mária, Jakab és a többi tanítvány látott, és ami által hittek. Őket tekinthetjük a Szent Sír első dámáinak és lovagjainak. Mi vagyunk ezeknek a tanúknak az örökösei, és ebben áll rendi hovatartozásunk lényege

– mondta Fernando Filoni bíboros, a lovagrend új nagymestere.

A lovagrend történetéről ITT olvashatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Agensir.it; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria