Bemutatták Székesfehérváron a „Szent László kora és kultusza” című könyvet

Kultúra – 2019. május 18., szombat | 19:45

Május 10-én mutatták be a „Szent László kora és kultusza” című tanulmánykötetet a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A Szent Imre születésének 1000. és Szent István halálának 975. évfordulóját köszöntő tanulmánykötetek után e vaskos kötettel most teljessé vált a szent királyok tiszteletéről rendelkezésünkre álló ismereteket tudományos igénnyel feldolgozó sorozat – hívta fel a figyelmet köszöntőjében Spányi Antal. Majd megemlékezett Kerny Terézia művészettörténészről, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet tudományos munkatársáról és Szilárdfy Zoltán atyáról, akik nem élhették meg ezt a bemutatót, de munkájuk nélkül a kötetek nem születhettek volna meg. 

Török József egyháztörténész a kötet szerzőit méltatta, akik Szent László személyét számos érdekes (történelmi, művészettörténeti és kultusztörténeti) aspektusból mutatták be; Mikó Árpádnak a könyv befejezéséhez nyújtott önzetlen segítségét, Fákó Árpádnak a kötet igényes tipográfiáját köszönte meg. Emlékeztetett: tizenkét év alatt három könyvben több mint ezerkétszáz oldalon kilencven szerző közreműködésével sikerült összefoglalni mindazt, amit a 21. század elején a három magyar szent király tiszteletéről tudunk.

A kötetbemutatón Arany János Szent László című versét Hirtling István színművész adta elő. A székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és a budapesti Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnázium népi énekes és egyházzenész növendékeinek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék népi énekes hallgatóinak és tanárainak, valamint a piliscsabai Boldog Özséb Színtársulat énekes tagjainak előadásában a Szent László-himnusz, a Szent László-zsolozsma, a lovagkirályról szóló népénekek és históriák szövegei és dallamai hangzottak el. Hangszeren közreműködött Varró János népzeneművész, konzervatóriumi tanár.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria