Bemutatták Szombathelyen Németh Norbert „Isten anyai és atyai arca” című könyvét

Kultúra – 2018. június 19., kedd | 9:50

Személyes hangvételű beszélgetés keretében mutatták be június 11-én a Savaria Egyetemi Központ Könyvtárának konferenciatermében Németh Norbert egyetemi lelkész, a II. János Pál Katolikus Szakkollégium igazgatója új – társszerzőkkel közösen írt – könyvét.

A kötet egyik célja, hogy Isten nőies, anyai oldaláról is a maga természetességében beszéljen – szenzációhajhász hangvétel nélkül. Akár a médiából, akár máshonnan tájékozódva egyre inkább világossá válik, hogy a nőiség és a női szerepek átértékeléséről szóló diskurzus az egész világot érinti és formálja: erre az áramlatra ad egy lehetséges katolikus keresztényi választ az egyetemen bemutatott kötet.

Keszeiné Barki Katalin könyvtárvezető egy másik aktualitásra is felhívta a figyelmet a késő délutáni rendezvény kezdetén elhangzott köszöntőjében: a könyvtár „egy betűtisztelő” ember könyvbemutatójával járul hozzá a 2018-as ünnepi könyvhét programjaihoz.

Ahogyan a 2017-ben Szombathelyen, a Katolikus Egyetemi Lelkészség szervezésében tartott, a kötettel megegyező című nyilvános előadás-sorozat is a kétosztatúságra építkezett, úgy a konferenciateremben tartott beszélgetést is meghatározta a férfi és női nézőpontok együttállása: a női szerzők képviseletében a Vas megyei származású Kalmár Petra, a budapesti Szent István-bazilika munkatársa, hitoktató, teológus és lelkipásztori munkatárs segített felderíteni a könyv megírásának különleges hajtóerőit.

H. Pezenhófer Brigitta, a beszélgetés vezetője kérdéseiből azonban nem csak az ügy személyes fontosságára derült fény: ugyan az Isten anyai és atyai arca című előadás-sorozat főként egyéni gondolatokból és meglátásokból táplálkozott, de a Katolikus Egyházban már évek óta egyre több figyelmet kapnak a nők, a nők megbecsülésének szükségessége. Ebbe a diskurzusba kapcsolódik be a Németh Norbert által szerkesztett könyv, amelyhez már a kezdetek kezdetén nélkülözhetetlen segítséget kapott egykori tanítványától, későbbi barátjától, Kalmár Petrától.

Petra hivatása is szorosan összefügg az Egyház hagyományosan férfiközpontú berendezkedésével: bár a Bibliában a kezdetektől fogva jelen van a „női géniusz”, még napjainkban is kevés női lelkipásztori kisegítő szolgál a templomokban: így, és családja meghatározó nőalakjai okán kétszeresen is érintett volt az előadások és a kötet megszületésében. Leányálom? Női szeszély? – nőként az egyházi szolgálatban című tanulmányában a diakonisszai szolgálat történeti áttekintésén túl a nők nélkülözhetetlensége mellett is szót emel: erős hangként, de az öncélú „provokációktól” mentesen, a női értékekből építkezve vallott saját szerepéről és munkájáról a társszerző.

Németh Norbert a két nagyobb egységből álló könyvet és annak szerkesztési elveit foglalta össze. Alapelv volt, hogy a férfi szerzők az atyai oldalt, a női szerzők az anyai arcot mutassák be, véleménye szerint ez is a hitelességet erősítette. Az egyes szerzőket és írásaikat is kiemelte a lelkész: Deák Viktória Hedvig teológus, a domonkos nővérek általános főnöknője a „katolikus feminizmus” lehetséges útjairól írt, amelyet többek között II. János Pál pápa hívott életre; Varga Gyöngyi evangélikus lelkésznő az ószövetségi nőalakokról értekezett; Tornay Krisztina szerzetesnővér a női spiritualitás biblikus és művészeti gyökereit vette sorra.

Németh Norbert abbéli örömét is kifejezte, hogy Székely János szombathelyi megyéspüspök elolvasta a könyvet, és ajánlót írt hozzá. „A két nem együtt hasonlít Istenhez” – mondta Németh Norbert; Kalmár Petra pedig egy költői kérdéssel foglalta össze a női oldal mondandóját: „Miért nem beszéltetek rólunk?”

„Ezek a tanulmányok kis metszetek a sokszínűségben. Sokáig méltatlanul elnyomatott Isten anyai arca” – foglalta össze a kötet ars poeticáját Norbert atya.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Kleinhappel Miklós, Teklits Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria