Bemutatták a világszerte népszerű könyvet Chiara Luce Badano életéről

Hazai – 2010. november 29., hétfő | 14:12

Michele Zanzucchi „Mindenem megvan” című könyvét november 26-án mutatták be a PPKE Jog-és Államtudományi Karának dísztermében.

A filmrészletekkel, élőzenével színessé tett könyvbemutatón a boldoggáavatáson résztvett fiatalok elmondták, mit jelentett számukra a római esemény és miben változott meg életük Chiara Badano hatására. Elhangzott többek között a Szentatya októberi palermói beszéde, amelyben példaképként állítja a fiatalok elé a 19 éves olasz lányt.

Kiss Imre, a Szeged–Csanádi Egyházmegye általános püspöki helynöke előadásában végigvezette az életszentségről alkotott képet a kereszténység első századaitól napjainkig. „Az egyház hiteles tanítása a szentséget mindig úgy tekintette, mint ami az istenszeretet és az emberszeretet legmagasabb kifejeződése – fogalmazott –, ez a tanítás azonban korok és kultúrák szerint különféleképpen nyert kifejezést.” Korunkban a szent követhető, mert egy közülünk, ahogy VI. Pál pápa mondta: „Inkább azt akarjuk fölfedezni a szentekben ami összekapcsol bennünket, mint azt, ami megkülönbözteti őket tőlünk (...); a mi fáradozásainkban akarunk testvért találni bennük (...), akik velünk együtt részesei a nehéz földi létnek”.

Chiara Badano egy közülük – egy közülünk. A róla szóló kis könyvet számos nyelvre lefordították, s ahogy az olvasói visszhangokból kiderül, rengeteg ember életébe hozta el azt a fényt, amit Chiara Luce neve is jelez. Nem csupán gyermeküket elvesztő szülőknek, betegséggel küszködőknek, hanem a legkülönfélébb embereknek, családanyáknak, fiataloknak, kamaszoknak, papoknak – mondta Bernáth Mária a könyv bemutatásakor.

„Vagy ötvenszer olvastam el ezt a könyvet, - írja egy levelében a Badano szülőknek egy fiatal lány – de minden alkalommal olyan volt, mint először; mindig találtam benne valami újat és különlegeset. Chiara olyan, mintha a legjobb barátnőm lenne, ő az a lány, aki mindig meghallgat, aki »jó éjt« súg a fülembe, és erőt ad, hogy reggel mindig mosolyogva keljek. Bátorságot és kedvet adott, hogy tovább menjek. Erőt, hogy ne csüggedjek el a kis szenvedésekben. A könyvet egy olyan időszakban vettem meg, amikor épp nem hittem a szeretetben, a hitben, a bizalomban. Most már mindig hálás leszek Istennek, hogy elküldte őt közénk.”

Michele Zanzucchi, olasz író és újságíró könyve ennek a fiatal lánynak az életét mutatja be. Közvetlen és könnyed stílusával elénk varázsolja Chiara szülővárosának atmoszféráját, szinte magunk előtt láthatjuk a kisvárost körülölelő hegyeket, a sok-sok konkrét epizódon keresztül beléphetünk a Badano család mindennapjaiba, egy kamaszlány életébe, barátságokba, iskolai helyzetekbe; és mindez nem idegen tőlünk, mert nem egy legendákba vesző középkori történet áll előttünk, amelyben néha mélyre kell ásnunk, hogy meglássuk  - egy-egy különleges embernek, szentnek az életéből – mi segíthet minket előre a mi utunkon, hanem minden olyan ismerős: a beteg osztálytárs, akinek senki nem akarja elvinni a leckét, a magányos öregek a másik utcában, a beteg nagyszülők, a játszótársra váró gyerekek, a nem hívő barátok, a bukás matekból... Mintha a modern Szentek életének egyik fejezetét tartanánk a kezünkben, vagy ahogy Bíró László püspök nevezi a könyv előszavában a 20. század vége Lisieux-i Szent Terézének életét. Chiara Luce nem egy hőstettével érdemelte ki, hogy példaként állítsák elénk, hanem a mai, élményeket hajhászó világban oly kevéssé értékelt hétköznapi életével. Olyan, mint bármelyikünk, akár a mi történetünk is lehetne. Ezekre a hétköznapokra azonban felfigyelt a világ, mert szürkeség helyett csupa színt látott, az evangéliumra alapozott hétköznapok színeit, amely így máris vonzóvá vált.  

Ám a könyv nem csupán róla szól, hiszen Chiara közösségi lelkiség útján vált szentté, példaképpé. A történetében nagyon hangsúlyos az a közösség, akivel együtt élt és haladt Isten felé: a családja, a barátai, a plébánia, a Fokoláre Mozgalom.

A mű egy rövid gyűjteménnyel zárul Chiara Luce írásaiból. Nem misztikus látomások, értekezések ezek, hanem könnyed, igazi kamaszkori írások barátnőknek, tanárnőnek, részletek iskolai fogalmazásokból, melyekből kicsattan az az élet, ami természetesen természetfölötti.

A kötet az Új Város Kiadó gondozásában jelent meg; 93 oldal, ára 1500 forint.

Kapható az egyházi könyvesboltokban, valamint megrendelhető: postán (Új Város Alapítvány, 1163 Budapest, Ágoston Péter u. 25.), e-mailben (ujvaros.konyv[kukac]fokolare.hu), illetve faxon: 1/402–1760. További információ: 30/436-6635 (Mészáros Endréné).

Lisztovszki Tünde/Magyar Kurír

Képek: Sás Benedek