Bertone bíboros hetvenöt éves

Kitekintő – 2009. december 3., csütörtök | 10:10

December 2-án ünnepelte 75. születésnapját Tarcisio Bertone bíboros államtitkár a Szent Péter-bazilika Szent Pál-kápolnájában bemutatott szentmisén, barátai és kollégái körében.

„Ma van – hogyan is fogalmazzak – az igazi születésnapom, mert december 1-jéről 2-ára virradó éjjel születtem. Viszont december 3-án tettem le elsőfogadalmamat szaléziként; nagyon fiatal voltam még akkor, ezért jövőre már ennek is hatvan éve lesz. Bibliai szempontból az idő sosem üres, sokkal inkább tér, amelyben Isten jelenlétét érezhetjük. Most azért imádkozom, hogy Isten naptárja mindig megegyezzen az enyémmel…" – fogalmazott Bertone.

Tarcisio Bertone 1934. december 2-án született Romano Canavesében, egy nyolcgyermekes család ötödik gyermekeként. Közvetlenül a középiskola elvégzése után lépett be a szalézi rendbe. A torinói szerzetesi főiskolán egyházjogot tanult. 1989-ben ennek az intézetnek a rektora lett, majd két ével később II. János Pál pápa kinevezte Vercelli érsekévé. 2003-ban a pápa bíborossá kreálta.

Munkatársai barátságos és közvetlen embernek ismerik – írja a Radio Vatikan. E tulajdonságaival még bíboros korában is futballmérkőzések kommentátoraként tiszteletet vívott ki magának. 1995 és 2002 között a Hittani Kongregáción belül dolgozott Joseph Ratzinger mellett. Genovai érseki kinevezése csupán intermezzo volt életpályáján, mert 2006. szeptember 15-én XVI. Benedek pápa a leköszönő Angelo Sodano bíboros államtitkár utódjává nevezte ki.

Magyar Kurír

Kép: www.beppegrillo.it