Bertone bíboros megerősítette a homoszexuális hajlamú személyek pappá szentelésének tilalmát

Kitekintő – 2008. május 23., péntek | 11:47

Az egyház, bár alapvetően tiszteletben tartja az érintetteket, nem engedheti meg olyanok belépését szemináriumokba vagy szerzetesrendekbe, akik aktív homoszexuálisok, mélyen gyökerező homoszexuális hajlamot mutatnak, vagy támogatják az ún. homoszexuális kultúrát – szögezte le hivatalos levelében Tarcisio Bertone bíboros államtitkár.

A Katolikus Nevelésügyi Kongregáció 2005. november 4-én kelt instrukciójának ez az előírása vonatkozik a papképzés minden intézményére, beleértve a Keleti Egyházak Kongregációjához, a Népek Evangelizációja Kongregációhoz, valamint a Szerzetesi Kongregációhoz tartozókat is. Így hangzik a „Rescriptum ex audientia” című, XVI. Benedek pápa által jóváhagyott hivatalos írásos válasz, amelyet Tarcisio Bertone bíboros államtitkár látott el kézjegyével. A dokumentum közzétételére azt követően került sor, hogy számos kérelem érkezett a Szentszékhez a kérdés tisztázására.

A 2005-ös instrukció megerősítette, hogy mivel a pap a szent szolgálat során Krisztushoz válik hasonlóvá, a szolgálatnak a hiteles lelkipásztori szeretetből kell fakadnia, valamint abból, hogy a pap teljesen az egyháznak ajándékozza magát. Ehhez az szükséges, hogy a papi szolgálatra jelölt személy érzelmileg érett legyen. Ez teszi lehetővé, hogy helyes kapcsolatot létesítsen férfiakkal és nőkkel, és kifejlődjön benne a lelki atyaság érzéke a rábízott egyházi közösség irányában.

Ami a mélyen gyökerező homoszexuális hajlamokkal rendelkező személyeket illeti, az instrukció megerősíti, hogy el kell kerülni bármiféle igazságtalan megkülönböztetést. Ugyanakkor hangsúlyozza: ezek a személyek olyan helyzetben vannak, ami súlyosan gátolja, hogy megfelelő módon létesítsenek kapcsolatot férfiakkal és nőkkel. Ezért egyáltalán nem szabad elhanyagolni azokat a negatív következményeket, amelyek felszentelésükből származhatnak.

Amikor azonban olyan homoszexuális hajlamokról van szó, amelyek csak egy átmeneti probléma kifejeződései, mint például a még le nem zárult serdülőkor, az illető személyeknek legalább hároméves próbaidőre van szükségük diakónussá szentelésük előtt.

* * *

A témáról bővebb tájékoztatást nyújt a Homoszexualitás katolikus szemmel című kötet (megrendelhető: jelkiado[kukac]invitel.hu).

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Kép: www.catholicpressphoto.com