Beszéljünk róla! – Könyvet adtunk ki a felelős szexuális nevelésről

Kultúra – 2021. január 26., kedd | 19:31

Napjainkban a legkülönfélébb módon kérdőjelezik meg a hagyományos identitásokat – mint a családi kötelék, a nemzeti és a vallási hovatartozás –, sőt, még a biológiai nemek létét is vitatják. Az Új Ember Kiadványok legújabb kötetében Maria és Richard Büchsenmeister a felelős szexuális neveléshez szeretne támpontokat adni azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei még a serdülőkor előtt állnak.

„Anya, amikor megszülettem, te kipukkadtál?” – kérdezi a hároméves. „Dehogy, mit képzelsz, az ember nem pukkadhat ki” – válaszolja meglepetten az édesanya. A gyerek pedig levonja a következtetést: „Akkor a babák az anyukájuk száján át jönnek ki?” A gyerekek gyakran nagyon korán kérdeznek rá a szexualitásra. A saját szüleik az elsők, akik megmutatják nekik a szépet, a jót és az igazat. Ők az elsők, akik számukra – a mindenkori életkornak megfelelően – lépésről lépésre feltárják az emberi szexualitás titkát. A szülők meghatározó erővel vannak jelen gyerekeik életében.

A szexuális nevelés sokkal több mint puszta felvilágosítás. Arra törekszik, hogy a gyereket megerősítse, segítsen neki abban, hogy férfi, illetve női identitását teljes örömmel elfogadja, és rácsodálkozzon az új élet titkára. Az út a biológiai ismeretek átadásán keresztül vezet, a szexuális nevelés ugyanis nem nélkülözheti a szakszerű és valósághű felvilágosítást.

A Beszéljünk róla! című kötet korunk családjainak szól. A szülőknek ezen a téren is tudatosítaniuk kell elsőrendű felelősségüket: ők hivatottak arra, hogy gyerekeiknek megmutassák a helyes és meggyőző utat a szexualitáshoz. Ne engedjék, hogy ezt a lehetőséget az úgynevezett szakértők vagy a média kivegye a kezükből! Az értelmesen megélt szexualitás mindig összekapcsolódik a szeretettel. „Mennyire tudunk mi, szülők örülni az új életnek, ami szerelmünkből születik? Ebből az örömből tudunk ugyanis helyes válaszokat adni gyerekeink kérdéseire.”

Maria és Richard Büchsenmeister színes beszámolói a gyerekeikkel megélt mindennapokból származnak. A szexualitás kérdéseiről szóló beszélgetések általában a közös étkezések közben alakultak ki, náluk a családi asztal a „nevelés munkapadja”. „Arra buzdítunk minden szülőt, váljon egyre inkább azzá, ami már most: szakértő, gyerekei nevelésének szakértője!” Ez a kiadvány elsősorban azokat a szülőket, anyákat és apákat szólítja meg, akiknek a serdülőkor kezdete előtt áll a gyerekük. Az a célja, hogy gyakorlati segítséget adjon a kezükbe. A szerzők nagy hangsúlyt fektettek a szóhasználatra, a felvilágosításban ugyanis fontos az egyenes beszéd.

Maria és Richard Büchsenmeister Beszéljünk róla! Szexuális nevelés a kisgyermekkortól a serdülőkorig című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerda 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír
(bb)

Kapcsolódó fotógaléria