A Bíborosi Tanács második ülése: a megbeszélések egy új Apostoli Konstitúció irányába mutatnak

Kitekintő – 2013. december 3., kedd | 18:55

P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő december 3-án, kedden délben tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, hogy a pápa szeptember 28-i Kirográfiájával tette intézményessé annak a nyolc bíborosnak a csoportját, amelyet péteri szolgálata elején hozott létre, hogy segítse őt az egyetemes egyház kormányzásában.

 

A nyolc bíboros a világ különböző részeit képviseli, a tanács titkára az olasz Marcello Semeraro, Albano püspöke. A tanács október 1. és 3. között tartotta első ülését, most pedig december 3-tól 5-ig folytatja megbeszéléseit a Szent Márta-házban, a kápolna melletti teremben. A tanács tagjai kedden reggel együtt miséztek Ferenc pápával, erre holnap és holnapután is sor kerül.

A megbeszélések napirendje a következő: a bíborosok reggel 9-től fél 1-ig, majd délután 4-től este 7-ig tanácskoznak. A kedd délelőtti ülésen folytatták a Római Kúria reformjának tanulmányozását. P. Lombardi tájékoztatása szerint az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregációval kezdték munkájukat, vagyis azzal a dikasztériummal, amelynek hatáskörébe tartoznak a liturgikus kérdések. A szentszéki szóvivő több ízben hangsúlyozta: nem kisebb-nagyobb módosításokról van szó, hanem a „Pastor Bonus” Apostoli Konstitúció alapos felülvizsgálásáról, olyannyira, hogy kilátásba lehet helyezni a Római Kúriára vonatkozó új Apostoli Konstitúció lehetőségét.

A bíborosok tevékenysége nagy elkötelezettséget igényel. Munkájukat egyénileg, a dokumentumok tanulmányozásával végzik, de személyes kapcsolatok révén is szereznek információkat. Oswald Garcias bíboros, Bombay érseke például beszámolt az ázsiai püspöki konferenciák üléseiről, Reinhard Marx bíboros, müncheni érsek pedig tájékoztatta a tanácsot az európai főpásztorok összejöveteleiről. A bíborosok tehát azokon a földrészeken, amelyeken szolgálatukat végzik, az ülések közötti időszakban folytatják a vélemények és javaslatok összegyűjtését, amelyek gazdagítják közös megbeszéléseiket – tette hozzá a szentszéki szóvivő.

A tanács tagjai megosztják egymás között a munkát, de a felelősség közös minden témakör esetében. A pápa minden ülésen jelen van, kedden délelőtt is részt vett a megbeszélésen. Csakúgy, mint októberben, most is pusztán szerdán délelőtt, az általános pápai kihallgatás idején marad távol.

Ezekben a napokban előreláthatólag megtörténik az első kapcsolatfelvétel az új vatikáni államtitkárral, Pietro Parolin érsekkel egy kölcsönös üdvözlés erejéig – mondta P. Lombardi. Nincs szó azonban arról, hogy az államtitkár részt vesz a nyolcak munkájában.

A bíborosi tanács következő, harmadik összejövetelére február 17-én és 18-án kerül sor, a 22-i bíborosi konzisztóriumot megelőzően.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír