Boldog Brenner Jánosra emlékeztek Szombathelyen és Szentgotthárdon

Hazai – 2019. december 15., vasárnap | 20:40

Boldog Brenner Jánosra emlékezett december 14-én a Szombathelyi Egyházmegye. Szombathelyen, majd Szentgotthárdon tartottak ünnepi szentmisét, valamint későesti zarándoklatot a vértanúság útján. Első alkalommal adták át a Boldog Brenner János-díjat, melyet ministránsok kaphatnak.

Az ünnep Boldog Brenner János vértanúságának felidézésével, majd a tiszteletére írt litánia elimádkozásával vette kezdetét a szombathelyi székesegyházban. A szentmisére megtelt a templom, többek között a Boldog Brenner János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium és a Premontrei Gimnázium fiatal diákjaival. Pintér Rafael, a Boldog Brenner János-iskola hetedikes diákja újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az iskolában sokat beszélgetnek János atyáról, az ő életéről. A fiataloknak azért is példa ő, mert egy nagyon vidám és kedves ember volt, és ez fontos a mai fiataloknak is.

Lángoljatok és világítsatok, ahogy Brenner János tette – biztatta a megjelenteket szentbeszédében Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát. Hangsúlyozta: manapság is, akárcsak Brenner János meggyilkolásának idején, a sötétség tör uralomra. De János atya tudta, hogy van egy kiolthatatlan fény: Jézus Krisztus.

A szónok egy jezsuita teológust idézett: „Isten kevés eszközt adott egyháza kezébe: kenyeret és bort, vizet a keresztséghez, olajat a megkenéshez, a kézrátétel gesztusát, szavakat, az igét amely szíven talál.” Majd emlékeztetett: ezek voltak Brenner János eszközei is abban a sötét korszakban, az „élet-halál ura” hatalommal szemben, az istentelen a gátlástalan, a hitet elpusztítani óhajtó hatalommal szemben.

Kevés ez az eszköz, de mégis nagyon sok, éppen elég, és éppen elég ma is. Mit üzen Isten Brenner Jánoson keresztül a ma emberének? – tette fel a kérdést Fazakas Márton. – Egészen biztos vagyok benne, hogy ezt: Ne féljetek! Mit aggodalmaskodtok? Ott vannak az eszközeitek, éljetek velük, tegyétek a dolgotokat, akár alkalmas, akár nem, akár szidnak érte, akár dicsérnek, akár komolyan vesznek, akár megmosolyognak. Mert amit tesztek eggyel is a legkisebbek közül, velem teszitek! És nincs olyan hatalom a földön, amely ennek értékét el tudja venni.

Fazakas Márton szentbeszéde meghallgatható ITT.

A hálaadó szentmise végén Székely János szombathelyi megyéspüspök imádkozott a vértanú sírjánál, a ministránsok pedig gyertyákat helyeztek az oltárra. Első alkalommal adták át a Boldog Brenner János-díjat, amelyet a kiemelkedő ministránsi szolgálattal lehet kiérdemelni. Elsőként a zalaegerszegi Horváth Patrik vehette át a kitüntetést a főpásztortól.

Patrik a Martinus.hu-nak adott interjúban kiemelte, számára fontos a ministránsi szolgálat, hiszen Istennel kapcsolja össze, másrészt segítheti a ezáltal a kisebbeket is. A mindennapjaihoz sok erőt és energiát ad a szolgálat.

*

Este Szentgotthárdon folytatódott Boldog Brenner János egyházmegyei ünnepe: a programban litánia, szentmise és zarándoklat szerepelt.

A város máriaújfalui részében található Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt templomban litániát imádkoztak a hívek. Itt mutatta be utolsó szentmiséjét meggyilkolása előtt Brenner János 1957. december 14-én.

Az imádságot Udvardy György veszprémi érsek vezette. Székely János szombathelyi megyéspüspök Boldog Brenner János-ereklyét ajándékozotta máriaújfalui templom számára.

A hívek és a jelen lévő papok a főpásztorok vezetésével és Boldog Brenner János ereklyéjével gyalogosan zarándokoltak a rábakethelyi Mindenszentek-templomba, ahol szentmisét ünnepeltek.

Jézus boldognak mondja mindazokat, akik befogadják tanítását, megvalósítják azt és engedik, hogy életükben ez a törvény érvényesüljön – mutatott rá szentbeszédében Udvardy György. – Sokszor tűnhet úgy, hogy mindez nehéz, megvalósíthatatlan. De azt is látjuk, hogy mindazok, akik előttünk járták a hit útját és Krisztus mellett kötelezték el magukat és akiket az Egyház boldogként, szentként tisztel, bizonyítják, hogy Jézus szavai igazak, és tanításának befogadása az embert Hozzá hasonlóvá formálja. Ezt látjuk Brenner János életében is.

Isten mindent kér és mindet ígér – idézte Ferenc pápát a veszprémi érsek. – Isten, amikor mindent kér, nem elvenni akar, hanem szabaddá akar tenni minket, hogy be tudjuk őt fogadni és el tudjuk fogadni, amit adni akar számunkra. Isten megígéri ezt, és tudjuk, hogy Isten igazmondó és hűséges, ígérete nem fog gyengülni. A szentek, boldogok életében is épp ezt látjuk: Isten mindet kér és mindent ígér.

Ismét csak Ferenc pápa szavait idézve Udvardy érsek kiemelte: a keresztény ember számára fontos, hogy törekedjen az életszentségre, akarjon szent lenni.

Udvardy György szentbeszédét meghallgathatják ITT.

A szentmisét követően gyalogos zarándoklat indult Zsidára. Azt az utat járták végig az erdőn keresztül a zarándokok, amely Brenner János utolsó útja volt. A Jó Pásztor-kápolnánál Brenner József atya mondott rövid beszédet, mely ITT meghallgatható.

Az útközben felállított stációknál rövid elmélkedések, imádságok hangzottak el. A zarándoklat végső állomása a Brenner-emlékkereszt volt Zsidán. Az iskolakápolna tövében, néhány méterre attól a helytől, ahol pontosan hatvankét évvel ezelőtt megtalálták Brenner János holttestést, 1992 óta őrzi kereszt a fiatal vértanú lelkipásztor emlékét. A keresztnél Székely János megyéspüspök mondott beszédet, mely meghallgatható ITT.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó:  Szombathelyi Egyházmegye; Merényi Zita (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria