Brazil misszionáriusok érkeztek Budapestre

Hazai – 2009. november 4., szerda | 17:18

Október közepén Brazíliából, São Paulóból érkezett az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyébe négy fiatal misszionárius. A Shalom Katolikus Közösség tagjaiként az új evangelizáció Brazíliában már bevált módszereivel hirdetik nálunk is Krisztus igéjét. November 4-én Erdő Péter bíboros fogadta őket, szentmiséjét pedig a közösség ma 50 éves alapítójáért, Moyses Azevedoért ajánlotta fel.

1982-ben az észak-brazíliai Fortalezában egy Shalom nevű kávézóból indult egy kezdeményezés, melynek célja a fiatalok evangelizálása volt. A Shalom Katolikus Közösség egy ifjúsági csoporttal kezdte meg működését: pizzériát nyitottak a fiatalok találkozási helyeként, hogy ott tegyenek tanúságot Krisztus szeretetéről. A közösség évről évre növekedett, egész Brazíliát behálózó evangelizációs központokat hozott létre, majd eljutott számos más országba, köztük Olasz- és Franciaországba, Svájcba, Izraelbe, Kanadába, Angliába, de jelen vannak Uruguayban, Algériában, Madagaszkáron és Francia Guyanában is.

Ma 60 házuk létezik Brazíliában és 14 a határaikon kívül. A közösségnek két ága van: az Életközösség háromezer tagja teljes egészében az imádságnak és a küldetésnek szenteli magát, míg a nem elkötelezett, úgynevezett külső tagok mintegy 150 ezer főt számlálnak. Õk karizmájukat saját családjukban, munkájukban, a társadalomban élik meg.

A most érkezett négy fiatal közösségi tag elmondta, Brazíliában az Egyházon belül nagyon erősen jelen van az új evangelizáció iránti igény. Új formákkal, eszközökkel igyekeznek elérni a társadalomnak azokat a tagjait is, akikhez egyébként soha nem jutna el Krisztus igéje. Különösen a fiatalokat célozzák meg. Pizzázókban, kávéházakban, koncerteken, fesztiválokon keresztül igyekeznek elérni őket, egyre növekvő sikerrel.

„Természetesen minden országban más és más módszereket kell alkalmaznunk. Most elsődleges célunk a nyelv minél tökéletesebb és gyorsabb elsajátítása” – mondja Joicy Moreira Nazareth, a közösség elkötelezett tagja. „Budapesten persze sajátos missziót töltünk majd be abban az értelemben, hogy egy már evangelizált területen kell misszionálnunk. Ez azt jelenti, hogy sokaknak talán nem mondunk új dolgokat Krisztusról, hanem inkább emlékeztetjük az Evangéliumra azokat, akik hitüket csupán 'megörökölték', de nem gyakorolják. Ugyanakkor persze azokat is megtaláljuk, akik amúgy maguktól soha nem térnének be egy templomba.” „Bíboros úr a mai beszélgetés során arra biztatott minket, minél előbb ismerjük meg a magyar nyelvet és kultúrát, hogy mihamarabb megkezdhessük az evangelizációt. Nagyon jó érzés volt, hogy a bíboros úr elképzelései az új evangelizációról mennyire egybecsengenek közösségünk törekvéseivel” – mondja Marcelo Augusto.

„Ma Borromei Szent Károly napja van. Az ő közbenjárását kértük a reggeli közös misén egyházmegyénk lelki megújulásáért” – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. „A misét a Shalom Katolikus Közösségért és az éppen ma 50. évét betöltő alapítójának személyéért ajánlottam fel. A hozzánk érkezett fiatal misszionáriusok ugyanazt a munkát folytatják majd, amit két évvel ezelőtt mi magunk is megkezdtünk a Városmisszió keretein belül. Különleges karizmájuk van arra a térítő tevékenységre, amire nálunk igen nagy szükség van.”

„Amikor elindultunk São Paulóból, Sherer bíboros úr bocsátott minket utunkra – meséli Anna Vanessa és Carolina Fonseca. „Azt mondta, hallgassátok meg az embereket, ismerjétek meg az országot, és legyen bennetek bátorság, vidámság és remény. Most ezen a zarándokúton járunk.”

Zubreczki Judit/Magyar Kurír