Brown atya nyomoz – Megjelent a G. K. Chesterton írásaiból összeállított kötet

Kultúra – 2019. november 13., szerda | 19:04

A Harmat Kiadó és a Magyar Kurír együttműködésében az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Brown atya nyomoz című kötet, mely Gilbert Keith Chesterton novelláiból nyújt válogatást.

Gilbert Keith Chesterton (1874–1936), a 20. század egyik legeredetibb angol írója Brown atya alakjában a krimi műfajának klasszikus figuráját teremtette meg. A csetlő-botló, együgyűnek látszó pap nemegyszer szörnyű bűntények helyszínén bukkan fel, és rendszerint hamar kiderül: a nem sokat ígérő külső nagy bölcsességet takar.

Ebben a kötetben nyolc novellából álló válogatást adunk közre a krimiirodalom halhatatlan alakjának történeteiből. A szeretethimnuszban megjelenő „igazi szeretet” ismérvei alapján készült az összeállítás, ezzel is szemléltetve, hogy Brown atya nem pusztán műkedvelő detektív: mély emberismeretének, szeretetének és megértésének köszönhetően olyan ember képe bontakozik ki előttünk, aki a felszín mögé tekintve – a tettes leleplezésén túl – mindig felfedi a mélyben rejtőző igazságot. Brown atya ugyanis nem egyszerűen lakat alá akarja helyezni a bűnöst, hanem egy sokkal nagyobb s belülről nyitható lakat alól akarja kiszabadítani.

Chesterton Brown atyáról szóló írásai alapján számtalan rádiós, televíziós és filmes feldolgozás született. Don Matteo történeteit is ezek a novellák ihlették, legutóbb pedig a BBC által készített sorozatban találkozhattunk a különcsége ellenére is szerethető pap alakjával.

G. K. Chesterton Brown atya nyomoz című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 9-től 17 óráig; szerdán 10-től 18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria