A chilei Medina Estévez az új protodiakónus bíboros

Kitekintő – 2005. március 2., szerda | 10:13

Vatikán: Múlt hét csütörtökén a nyilvános konzisztórium alkalmával II. János Pál pápa – az Angelo Sodano bíboros államtitkárhoz intézett levelében – megerősítette, hogy az első, vagy legidősebb diakónus bíboros a 78 éves chilei Jorge Arturo Medina Estévez. A protodiakónus bíboros egyik fő funkciója az, hogy ő jelenti be a világnak az újonnan választott pápa nevét.

A római egyházmegye ősi hagyománya szerint a bíborosok három rendhez tartoznak: a püspöki, a papi és a diakónusi rendhez. A besorolást a pápa végzi el. Azok a bíborosok, akik a világ egyházmegyéiből származnak a papi rendbe kapnak besorolást és római címtemplomot kapnak. A római kúriához kinevezett bíborosokat a diakónusi rendbe sorolja be a pápa. A püspöki rendhez tartozó bíborosok un. Szuburbikárius címtemplomot kapnak. 
 
Az új protodiakónus bíboros, Jorge Arturo Estévez 1926. december 23-án született Santiago de Chileben. 1985. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké a Szent Péter bazilikában, 1998-ban pedig bíborossá kreálta őt. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.

VR/MK