Ciberteológus: miért nem lehet misekönyv helyett iPadet használni?

Nézőpont – 2012. augusztus 10., péntek | 16:03

Antonio Spadaro, a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsának tagja, akit sokan csak ciberteológusként ismernek Ciberteológia című blogja miatt, kifejti, miért helytelen a nyomtatott misekönyv helyett különféle digitális eszközök segítségével misézni.

A Pápai Szent Kereszt Egyetem 2010-es, a Kléruskongregáció számára készült felmérései szerint ugyanis a papok 17,5 százaléka használta legalább naponta egyszer, és 36 százalékuk hetente egyszer az internetet a zsolozsma mondására. 

Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, aki XVI. Benedek nevezett ki a Kultúra Pápai Tanácsa és a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa konzultorának, a Cyberteologia című blogján kifejti, hogy miért nem válthatják fel az iPadek, más tabletek és egyéb digitális eszközök a liturgia hagyományos könyveit. Írásával az új-zélandi püspöki kar nemrég kiadott rendelkezésére reagál, amely úgyszintén megtiltotta a digitális eszközök használatát a zsolozsmában, a misében és más liturgikus alkalmakon is. 

Mint a püspökök írják: minden vallásnak megvannak azok a szent könyvei, amelyeket csak a rítus céljaira rendeltek alá, és így a vallás szívében vannak. A katolikus hit sem kivétel. Így még tanulmányozás céljára kiválóan alkalmasak a digitális eszközökre feltett miseszövegek, liturgikus használatuk tiltott, mivel ezeket sok minden másra is használják a tulajdonosok: cikkeket olvasnak, videókat néznek rajta, megtekintik az e-mailjeiket. A digitális eszközök nincsenek speciálisan lefoglalva a liturgia céljaira, szemben a liturgikus könyvekkel. 

Spadaro blogjában kifejti, hogy miként változott meg a szent könyvek helyzete a digitális korban, amikor az olyan alkalmazásoknak köszönhetően, mint az iBreviary, a breviárium és a mise szövegei digitálisan is elérhetőek. A ciberteológus rámutat: a szent, liturgikus könyvek integráns részét képezik a keresztény közösség rituális ünneplésének, azaz szerepük van benne. Mégiscsak elképzelhetetlen, amint egy körmeneten egy monitort, vagy misében egy számítógépet, esetleg egy iPadet, mobiltelefont áldanak meg és incenzálnak ünnepélyesen. 

Hozzáteszi: a lap ,a papír a szöveg teste. a liturgia „az ellenállás bástyája” a tintában és lapokban megtestesülő szöveg eltüntetésével szemben. Végül Spadaro megjegyzi: a trentói zsinat felhasználta kora technológiáját a liturgia védelmében, amikor kijelentette, hogy a nyomtatás akkor még viszonylag új technikája felhasználható, hogy az egész világon egységes liturgikus könyveket adassanak ki, és így valóban egyöntetű, egységes legyen a liturgia minden egyházmegyében és plébánián. 

Magyar Kurír (szg)