Clairvaux-i Szent Bernát

Nézőpont – 2010. augusztus 19., csütörtök | 12:03

Szent Bernát (1090–1153) francia egyházi író, hittudós az egyháztörténet egyik legfontosabb személyisége, nagy hatású szónok; európai jelentőségű eseményekben játszott főszerepet. 1174-ben, III. Sándor pápa idején avatták szentté, 1830-ban az egyházdoktorok sorába iktatták.

Saint-Bernard de Clairvaux, Sanctus Bernardus Claraevallensis 1090-ben született Franciaországban, a Dijon közeli Fontaines-ban. Vallásos nevelésben részesült. Fiatalon belépett a châtillon-i kolostorba, majd 21 éves korában a citeaux-i ciszterci kolostor tagja lett. 1115. június 25-én Szent István apát Clairvaux-ba küldte. Bernát itt alapította meg a clairvaux-i ciszterci rendházat, amely hamarosan komoly hírnévre tett szert, és amelynek 38 éven át, haláláig, 1153. augusztus 20-áig volt az apátja. 1117-től barátja és kemény vitapartnere Petrus Venerabilis clunyi apát volt.

Clairvaux-i Szent Bernát a szerzetesi és papi életforma vezető alakja, fejedelmek és királyok tanácsadója volt. Maga a pápa is többször tanácsát kérte. Ragyogó szónoki tehetségét tükrözi az a háromszáz beszéd,  amely megmaradt tőle. Mézajkú mesternek is nevezik, csodaszép írásai miatt. Munkáit latin nyelven írta. 12 kisebb-nagyobb terjedelmű műve és 531 levél bizonyítja mély lelkiségét, rendkívüli bölcsességét és elmélyült tudását. Lelki életét saját szavai jellemzik: „Az istenszeretet mértéke a mérték nélküli szeretet”.

1174-ben avatta szentté III. Sándor pápa. 1830-ban VIII. Piusz egyháztanítóvá tette Szent Bernátot.

Magyar Kurír