„Contemplate!” – Megjelent a harmadik körlevél a megszentelt élet évére

Megszentelt élet – 2015. december 6., vasárnap | 19:29

December első napjaiban a Vatikáni Kiadónál megjelent a Megszentelt Élet Intézményei és Apostoli Élet Társaságai Kongregációjának harmadik levele a megszentelt élet évére: „Szemléljétek – A Szépség nyomdokain járó megszentelt férfiaknak és nőknek”.

A levél meghívja a megszentelt személyeket, hogy szemlélődve éljenek mindennapi elfoglaltságaik közepette, fedezzék fel újra az Istennel való kapcsolat szépségét, hogy az ő szemével tudjanak az emberekre és a teremtett világra tekinteni.

„A szemlélődő dimenzió nélkülözhetetlen sürgető és fontos teendőink végzésében – hangsúlyozza Ferenc pápa egyik homíliájában a Szent Márta-ház kápolnájában. – Én minél sürgetőbben hív küldetésünk az egzisztenciális perifériák felé, szívünk annál erősebb igényét érzi annak, hogy egységben legyen Krisztus irgalommal és szeretettel teli szívével” (Ferenc pápa: Reggeli elmélkedés a Szent Márta-ház kápolnájában, 2015. május 22.).

Az előző két levél – Örüljetek; Fürkésszétek – után folytatódik a megszentelt életre irányuló reflexió, melynek az Énekek éneke adja vezérfonalát: Szeretnénk „mélyen beletekinteni életünkbe – olvashatjuk az előszóban –, keressük istenkereső zarándoklásunk értelmét, rákérdezünk napjaink szemlélődő dimenziójára, hogy felismerjük a kegyelem misztériumát, mely táplál, lelkesít és átalakít minket.”

A szentév kezdetén a kongregáció levele meghívja a megszentelt személyeket, hogy keressék Jézust, a mennyei Atya irgalmának arcát, és ehhez utat is kínál nekik: „Minden megszentelt nő és férfi arra kapott meghívást, hogy szemlélje és világgá kürtölje annak az Istennek az arcát, aki érti és megérti gyengeségeinket (vö. Zsolt 102), és hogy a közelség balzsamával kenegesse az emberiség sebeit, szembeszállva a közömbösség cinizmusával” (Contemplate, 59).

Az olaszul december 3-án megjelent levelet sajtótájékoztató keretében hivatalosan december 16-án, 17 órakor mutatják be Rómában, a Pápai Urbaniana Egyetemen (Contemplate. Ai consacrati e alle consacrate sulle tracce della Bellezza, Libreria Editrice Vaticana, 2015, 164 oldal).

Magyarországon a Szemléljétek című körlevelet is – az előző kettőhöz hasonlóan – az Új Ember Kiadó jelenteti meg 2016 elején.

Forrás és fotó: Gratuitas Szerzetesteológiai Intézet

Tőzsér Endre SP/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria