Csökken a vallásgyakorlók száma a lengyel fiatalok körében

Kitekintő – 2021. november 26., péntek | 11:56

Az utóbbi harminc évben viszonylag magas szinten maradt a magukat hívőnek valló lengyelek száma, bár bizonyos csökkenő tendencia észlelhető. A vallásgyakorlók száma azonban gyorsabban apad, különösen a fiatalok körében – derül ki a lengyel állami statisztikai hivatal november 24-én közzétett felméréséből.

Míg 1992 márciusában a megkérdezettek 94 százaléka minősítette magát hívőnek, illetve mélyen hívőnek, idén augusztusra ez a csoport 87,4 százalékot tett ki – ismertette a felmérési eredményeket a lengyel állami statisztikai hivatal (CBOS).

A jelentésben megjegyzik: a vallásosság továbbra is nagyobb arányban jellemző a nőkre, mint a férfiakra, és ezen mit sem változtatott a nők társadalmi szerepének és műveltségi szintjének növekedése, valamint az abortusztörvény módosítása elleni tiltakozások 2020 őszén.

A deklarált vallásosságnál gyorsabban csökkent viszont az utóbbi három évtizedben a vallásukat rendszeresen gyakorlók száma. Míg 1992-ben a katolikus lengyelek 69,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer részt vesz szentmisén, idén ez a csoport mindössze 42,9 százalékot tett ki. Ezzel együtt nőtt a templomba nem rendszeresen járók, illetve a vallást egyáltalán nem gyakorlók száma – az utóbbi csoportba idén már a válaszadók 24,1 százaléka tartozott.

A 18 és 24 éves korcsoportban 1992-ben 93 százalékos, 2021-ben 71 százalékos volt a hívők aránya. A fiatal vallásgyakorlók aránya viszont három évtized alatt 69 százalékról 23-ra esett vissza. Az utóbbi években ebben a korcsoportban érzékelhető a legdinamikusabban csökkenő tendencia a vallásos hitet, valamint a vallásgyakorlást illetően.

A vallásgyakorlástól történő elfordulás folyamata az egész társadalomban tavaly májustól gyorsult fel jelentősebb mértékben. Ezt a jelenséget a CBOS jelentése egyrészt az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekkel összefüggő, az utóbbi hónapokban nyilvánosságra került botrányokkal, másrészt a Covid–19-járvánnyal járó egészségügyi szigorításokkal magyarázza.

Forrás: MTI

Fotó: taize.fr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria