Debrecenben is imádkoztak a tiszta szerelemért

Hazai – 2018. október 19., péntek | 14:37

Lehetséges-e a tiszta szerelem? Erre a kérdésre keresték a választ a fiatalok október 17-én, a debreceni Szent László domonkos templomban. Az imaesten Tokodi László domonkos szerzetes mutatott be szentmisét, majd tanúságtételek és szentségimádás zárta a programot.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Tokodi László homíliájában elsősorban arra a kérdésre kereste a választ, hogy Isten, az Egyház valóban elviselhetetlen terhet rak-e az emberre, amikor a tiszta szerelemről és a természetes családtervezésről beszél. A lelkipásztor hangsúlyozta, Krisztus csak egy dolgot kér tőlünk, azt, hogy szeretettel legyünk egymás iránt. Ő is szeret bennünket, nem is akárhogyan, hiszen az életét adta értünk, hogy megajándékozzon bennünket önmagával a Szentlélek által, így mi is az ő szeretetében élve kapjuk meg a Lélek gyümölcseit. Tokodi László kiemelte, a Szentlélek ajándékainak sorrendje nem véletlenül kezdődik a szeretettel és végződik az önmegtartóztatással. Ez arra utal, hogy az alap a szeretet, az öröm, amely nélkül az ember nem képes az önmegtartóztatásra. Isten a szeretetben szabadságot ad nekünk, hogy ne az ösztöneink, hamis társadalmi elvárások, mai divat vagy más hamis értékek irányítsanak bennünket.

Tokodi László a szentmise után előadásban is kifejtette gondolatait. Bevezetőjében hangsúlyozta, annak van gondja a tisztasággal, aki nem látja értelmét. A lelkipásztor visszament egészen a kezdetekig, a világ teremtéséig, idézve a Szentírást: kezdetben volt az Ige, vagyis a Logosz, amely értelmet jelent. Tehát Isten maga az értelem. Mi, keresztények tehát azt is elmondhatjuk, hogy van értelmes életünk. Mivel Isten nemcsak értelem, hanem szeretet is, ezért ha az értelmes élet mellett döntünk — Istenben akarunk élni —, akkor szeretni fogunk.

Aquinói Szent Tamás szerint a szeretet nem más, mint „jót akarni a másiknak”. Az egyháztanító azt is hangsúlyozza, hogy kétféle szeretet létezik: a barátság-szeretet, amikor a másiknak akarok jót, és a kívánság-szeretet, amikor magamnak akarom a jót. Az egyháztanító hozzáteszi, az igazi szeretet kölcsönös, mindkettő a másiknak akarja a jót.

A jó maga az Isten, őt nem kell nekünk kitalálni, csak fel kell fedezni, meg kell ismerni. Ebből következik, hogy a szeretetben az ember Istent akarja a másiknak. A szeretet által akarom a másiknak a jót. Szabadon akarom mindenféle más hatások ellenére a másiknak a jót, mert ember vagyok.

Tokodi László kiemelte, szeretni nem lehet egyedül, mindig kell egy másik ember, aki nem én vagyok. Ott van a Te, az az irányultság, ami segíti az önmagamból való kilépést, az extázist.

Isten jót és értelmes életet akar nekünk. Azon áll vagy bukik minden, hogy ezt elhisszük-e, vagy sem. Ha nem találjuk az életünk értelmét, akkor fel kell tennünk a kérdést, szeretünk-e. Ilyenkor uralkodik el rajtunk a félelem. De ha elkezdünk szeretni — mert képesek vagyunk rá —, akkor eltűnik a félelem. Végül Tokodi László Krisztusra, a testté lett Logoszra irányította a figyelmet, amely által láthatjuk, hogy mindezen okfejtés nem teória, hanem Személy, maga a Kezdet, aki a legjobb barátunk.

Az előadás után tanúságtételeket hallhattak a résztevők, majd csöndes szentségimádáson vettek részt.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria