Debrecenben tartották az Egyházi Könyvtárak Egyesülése idei találkozóját

Kultúra – 2017. július 11., kedd | 15:14

A reformáció emlékévében Debrecenben rendezték meg június 28. és 30. között az Egyházi Könyvtárak Egyesülése éves összejövetelét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hagyományoknak megfelelően az idei találkozón is szakmai (közgyűlés, konferencia, szakmai délelőtt), lelki (ökumenikus ima) és egyéb programokra (tanulmányi kirándulás, könyvtárlátogatás) került sor.

A konferencia címe Megújulás és hagyomány a 21. században – A könyvtári környezet értékeinek megőrzése a folyamatos fejlődés segítségével volt. Káldos János, az OSZK főigazgató-helyettese az Országos Széchényi Könyvtár megújulásáról; Gaálné Kalydy Dóra, azMTA Könyvtár és Információs Központ általános főigazgató-helyettese az intézmény kezdeményezéseiről és munkájáról; Karácsony Gyöngyi, a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgatója a Könyvtári Minőségi Díjat elnyert gyűjteményről beszélt. Molnár Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársa A könyvtári világ a felhőbe megy? címmel tartott előadást.

A pénteki szakmai délelőttön Változunk – maradunk: „…hasonlítva a házigazdához, aki kincseiből régit és újat hoz elő” (Mt 13,52) címmel H. Hubert Gabriella (Evangélikus Országos Gyűjtemény, Budapest) a régi-új intézmény megalakulásáról, Baranya Péter, a budapesti Piarista Központi Könyvtár vezetője a 300 éves rendi gyűjtemény megújuló szolgáltatásairól szólt, Bán Magdolna, a Kecskeméti Református Könyvtár és Levéltár igazgatója pedig „...aki benne hisz, az nem fut!” (Ézs 28,16) címmel adott helyzet- és jövőképet hét református gyűjteményről.

Az első napot ökumenikus ima zárta a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában, melyen Fekete Károly püspök, Krakomperger Zoltán irodaigazgató és Asztalos Richárd evangélikus lelkész szolgált. A szakmai programok előtt Fekete Csaba református lelkész gondoskodott a lelki ráhangolódásról.

A tanulmányi kirándulás Szent László évében Nagyváradra vezetett, ahol az egyházi könyvtárosok felkeresték a székesegyházat, a püspöki palotát, a közelmúltban feltárt várat, és sétát tettek a belvárosban. A Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában megtekintették a reformáció kezdetének 500 éves jubileuma alkalmából rendezett Protestáns üzenetek című kiállítást, a Debreceni Református Kollégium Múzeumában az állandó tárlatot, a Nagytemplomot, a Szent Anna-székesegyházat és a Déri Múzeumot. Meglátogatták a helyi könyvtárakat: a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtárát, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Maróthi Könyvtárát és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Levéltár és Könyvtárat.

Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése ökumenikus szellemiségű szakmai szervezet, a magyarországi és a határon túli magyar egyházi-felekezeti könyvtárosokat és könyvtárakat fogja össze. Az egyesület döntéshozó szerve a közgyűlés, melynek könyvtáranként egy-egy szavazati joggal bíró munkatárs a tagja. Az egyesülés ügyeit év közben a tíztagú elnökség intézi, melyben öt katolikus, három református, egy evangélikus és egy egyéb felekezetű – jelenleg unitárius – munkatárs dolgozik.

Az egyesület elnökét a katolikus és protestáns felekezetek váltakozva adják; jelenlegi elnöke a tavaly megválasztott Ásványi Ilona, a Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár igazgatóhelyettese; titkára Kövécs Ildikó, a Gál Ferenc Főiskola Könyvtárának vezetője; kamarása Orosz Anna, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének munkatársa.

Szöveg: Egyházi Könyvtárak Egyesülése

Fotó: Balogh Ferenc, Nagy Balázs

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria