Edward Kawa püspök: Mindannyiunk feladata a rózsafüzér imádkozása

Külhoni – 2024. május 20., hétfő | 19:00

Május 13-án, hétfőn, az első fatimai jelenés 107. évfordulóján Ukrajna-szerte megkezdődtek a szentmisék, körmenetek. A liturgikus emléknapon a Zimna Voda-i Fatimai Boldogságos Szűz Mária-plébánián a szentmisét a Lembergi Főegyházmegye segédpüspöke, Edward Kawa OFMConv mutatta be a lembergi és a szomszédos esperesség papjaival.

A püspök a prédikációban hangsúlyozta, hogy Mária csak két dolgot kért a jelenések során: „Amikor Mária megjelent Fatimában, tudta, mi vár az emberiségre, de egy szót sem szólt arról, hogy élelmiszerkészleteket kell gyűjteni, bunkereket építeni, fegyvereket felhalmozni és növelni a hadsereg létszámát. Ehelyett azt mondta, hogy

bűnbánatot kell tartani és imádkozni a rózsafüzért.

Most tekintsünk a saját helyzetünkre: kivétel nélkül mindannyian, köztük én is, foglalkozunk élelmiszerrel, biztosítva az embereknek mindazt, amire szükségük van. Azt gondoljuk, hogy ha több fegyverünk lesz, nagyobb biztonságban leszünk; azt gondoljuk, hogy ha több katonánk lesz, akkor meg tudjuk állítani ezt a háborút; ám az Egyházban nem beszélünk eleget a megtérésről és a rózsafüzér imádkozásáról.

Ennek következményeit tapasztaljuk most. Ez a háború már tíz éve tart és nem tud véget érni, hanem egyre nagyobb fokozatra kapcsol, és még több szenvedést, bánatot és halált okoz.

Ezért bűnbánatot kell tartanunk, és ez kétségkívül mindannyiunkra vonatkozik, kivétel nélkül mindannyiunkra. Nekem is bűnbánatot kell tartanom – mondta a püspök. – Imádkozni kell a rózsafüzért. Nem valakinek kell imádkoznia valahol, hanem nekem, mert ez az én feladatom. Ez mindannyiunk feladata. Nem kényszerből vagy félelemből, nem akkor, amikor már forró a talaj, s nincs más kiút.

Az imádság a mi hivatásunk. Ez az az erő, amely megállíthatja a háborút.

Van mit megbánnunk, és van miért és kiért imádkoznunk.”

A szentmise után a hívek körmenetben vonultak Zimna Voda utcáin, a szentolvasót imádkozták a Boldogságos Szűz Mária közbenjárását kérve, könyörögve a béke ajándékáért és a háború befejezéséért.

A Teológus Szent János görögkatolikus plébánia közössége papjai vezetésével – a hagyományhoz híven – csatlakozott az imádkozókhoz.

Forrás és fotó: rkc.lviv.ua

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria