Egy felmérés szerint nem hasonlítható a melegjogi küzdelem a feketék polgárjogi küzdelméhez

Kitekintő – 2013. április 4., csütörtök | 14:53

Egy új tanulmány szerint az afroamerikaiak úgy látják: nem lehet összehasonlítani az amerikai feketék polgárjogi mozgalmának küzdelmét az úgynevezett „melegjogok”-ért való küzdelemmel.

A Zogby Analytics február 14-20 között kérdezett meg 1002 afroamerikait arról, hogy miként vélekednek a homoszexuálisok, leszbikusok, transzneműek, biszexuálisok jogairól. A válaszolók 55 százaléka utasította el, hogy az „LMBT-jogokért” való küzdelmet az amerikai feketék polgárjogi mozgalmának küzdelmével hasonlítsák össze, ahhoz hasonlónak nevezzék. Az LMBT-jogokért való küzdelmet csak 28 tartotta összehasonlíthatónak a Martin Luther King nevével fémjelzett harccal, 17 százalék pedig bizonytalan volt a kérdést illetően – írja a CNA.

Ugyanakkor a megkérdezettek közt nőtt az azonos neműek házasságát pártolók száma, habár még így is kisebbségben vannak. A megkérdezettek 42 százaléka szerint a házasság egy férfi és egy nő kapcsolata lehet csak, de 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy engedni kellene „megházasodni” az azonos neműeket.

Magyar Kurír

(szg)