Egyháznak ma nagy szüksége van a fiatalokra – Ferenc pápa az ifjúsági világnap vigíliáján

Ferenc pápa – 2017. április 9., vasárnap | 13:30

A 32. ifjúsági világnap vigíliáján, április 8-án tartott imavirrasztáson Ferenc pápa a Santa Maria Maggiore-bazilikában, a Salus Populi Romani (A római nép üdvössége) kegyképe előtt imádkozott római, valamint Lazio tartomány többi egyházmegyéjéből jött fiatalokkal.

Ferenc pápát meghatotta egy fiatal szerzetes, Maria Lisa és a 2002-es földrengés óta kerekesszékben élő Pompeo tanúságtétele. Félretéve előre megírt elmélkedését, a szentatya rögtönzött beszédben szólt a fiatalokhoz. Hangsúlyozta, ez az este kettős kezdetet jelent: megkezdik a 2018-ban esedékes, fiatalokról szóló szinódus és a 2019-es panamai ifjúsági világtalálkozó felé vezető utat. A pápa köszöntötte a jelen lévő José Domingo José Domingo Ulloa Mendieta érseket, a panamai főegyházmegye főpásztorát.

Ferenc pápa rámutatott: Meghallgattuk az evangéliumot, imádkoztunk, énekeltünk, virágokat hoztunk a Szűzanyának és elhoztuk a keresztet, amely Krakkóból érkezett, és amit vasárnap átvesznek a panamai fiatalok. Krakkóból Panamába megyünk; és közben lesz a szinódus. Egy szinódus, amelyből egy fiatal se érezze magát kizárva! Csináljunk szinódust a katolikus fiatalok számára, a fiataloknak, akik katolikus közösségekhez tartoznak... Nem! Ez a szinódus minden fiatalé. A fiatalok a főszereplők – nyomatékosította a szentatya. – Ez a szinódus azoké a fiataloké is lesz, akiknek langyos a hitük, akik eltávolodtak az Egyháztól, akik ateistának érzik magukat? A kérdésre a pápa és vele együtt a fiatalok igennel válaszoltak. Ez a fiatalok szinódusa és mi mindnyájan kölcsönösen meg akarjuk hallgatni egymást – hangsúlyozta a szentatya. – Minden fiatalnak van mondanivalója a többiek számára, a felnőttek, a papok, a szerzetesnők, a püspökök, a pápa számára. Mindnyájunknak szükségünk van rá, hogy meghallgassunk benneteket!

A pápa megismételte a krakkói világtalálkozón mondott szavait: csúnya látvány egy húsz éves korában már „nyugdíjba vonult” fiatal, csakúgy, mint azé, aki életét a díványon éli le. Olyan fiatalokra van szükség, akik úton vannak, akik előre haladnak, egymás mellett, a jövőbe tekintve! A szentatya utalt az evangéliumi szakaszra (vö. Lk 1,39-45), amikor Mária „sietve” elment idős unokanővéréhez, aki gyermeket várt és segítségre volt szüksége. A mai világnak szüksége van olyan fiatalokra, akik „sietve” kelnek útra, nem fáradnak el. Olyan fiatalokra, akik érzik, hogy az élet küldetést kínál fel számukra.

A mai világ egyik drámája, a mai fiatalok drámája, hogy gyakran leselejtezik őket. Nincs munkájuk, nincsenek követendő eszményképeik, hiányzik az oktatás, az integráció... Sok fiatalnak menekülnie kell, el kell vándorolnia más vidékekre... A fiatalok ma – nehéz ezt kimondani – leselejtezendő anyagok. És ezt nem tűrhetjük! – hívta fel a figyelmet Ferenc pápa. – Azért kell ezt a szinódust megtartanunk, hogy kimondjátok: „Mi, fiatalok itt vagyunk!” És elmegyünk Panamába, hogy elmondjátok: „Mi, fiatalok itt vagyunk, úton vagyunk, haladunk. Nem akarunk a leselejtezés tárgya lenni!” Úton vagyunk, haladunk a szinódus és Panama felé. Ez egy kockázatos út; de ha egy fiatal nem kockáztat, akkor már megöregedett. És nekünk kockáztatnunk kell – szögezte le a pápa. – Nektek, fiataloknak kockáztatnotok kell az életben. Ma kell előkészítenetek a jövőt. A jövő a kezetekben van. A szinóduson az egész Egyház meg akarja hallgatni a fiatalokat. Az Egyháznak ma nagy szüksége van a tavaszra, és a tavasz a fiatalok évszaka.

A pápa arra kérte a fiatalokat, hogy a szinódus és Panama felé vezető utat örömmel tegyék meg, bátran, félelem, szégyenérzet nélkül. Lássák meg a mindennapok szépségét. Használják az értelem, a szív és a kéz hármas nyelvezetét. Arra figyelmeztette őket, hogy a szinódus nem egyfajta „beszélőszoba”, az ifjúsági világtalálkozó nem egy „cirkusz” vagy egy szép ünnep, ami után egyszerűen csak annyit mondunk, „sziasztok”. Nem, konkrét események. Az élet ugyanis konkrét dolgokat kér tőlünk. Ebben a cseppfolyós kultúrában konkrét dolgokra van szükség, ez pedig a ti hivatásotok – mondta Ferenc pápa, majd a következő küldetéssel bízta meg a fiatalokat: beszélgessenek az idősekkel. Az válaszolhatjátok: „De ez unalmas, mindig ugyanazt mondják”. Nem. Hallgassátok meg az időseket, valósítsátok meg álmaikat, tegyétek konkréttá próféciáikat. Ez a ti küldetésetek, ez az a küldetés, amit ma az Egyház kér tőletek. Nem tudom, hogy én leszek-e, de ott lesz a pápa Panamában. Felteszi majd nektek a kérdést: „Beszéltetek az idősekkel? Átalakítottátok álmaikat konkrét próféciává?” Ez a ti feladatotok. Az Úr áldjon meg benneteket. Imádkozzatok értem, és készüljünk együtt a szinódusra és Panamára – fejezte be a fiatalokhoz intézett beszédét az ifjúsági világnap vigíliáján megtartott imavirrasztáson Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria