Együtt a szeretetszolgálatban

Caritas tábor Erdélyben

Kitekintő – 2006. július 8., szombat | 10:14

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas idén harmadik alkalommal szervez a plébániai közösségekben és karitatív intézményekben tevékenykedő önkéntesek számára képzési tábort.

„Én választottalak benneteket, s arra rendeltelek, hogy menjetek, teremjetek gyümölcsöt, maradandó gyümölcsöt.” (Jn 15,16) mottóval, 2006. július 10. és 16. között, a Szeltersz-völgyi Gellért Házban az „Együtt a szeretetszolgálatban” hívószavú, hagyományos táborba, Erdély hét megyéjéből, negyven helységből száztízen vesznek részt.

Az elmúlt évben kiemelkedően sok katasztrófahelyzetben munkálkodtak a Caritas munkatársai és önkéntesei. Ezért idei, képzéssel egybekötött együttlétük, a zsoltárost idézve: „a bajnak napján elrejt hajlékában, megvéd sátrának oltalmában, és sziklára állít engem.” (Zsolt 27,5), gondolat köré csoportosul; központban a krízis; a katasztrófa helyzetbe került személy megértése, segítése.

Kiemelt célként fogalmazták meg a tábor szervezői a képzési hét kapcsán azt a törekvést, hogy a résztvevők szakmai segítséget kapjanak az előadások, tréningek, szakmai beszélgetések során. A tábor programkínálatában lelki feltöltődést biztosító tevékenységek mellett, a szabadidős tevékenységek a különböző önkéntes csoportok közötti kapcsolatépítést is szolgálják, hogy buzdítsák és motiválják az önkénteseket.

A nyitónap az ismerkedés jegyében zajlik. Ekkor kerül sor a tábor hivatalos megnyitására is, amelyen részt vesz Szász János, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas igazgatója.

A tábor programja minden nap más téma köré csoportosul. Első nap az önkéntesek állnak a középpontban, hiszen „ahhoz, hogy segíthessünk másokon, önmagunk problémáival, nehézségeivel; sérüléseinkkel szembe kell néznünk, és tisztában kell lennünk erőforrásainkkal”. Kiscsoportos foglalkozáson a veszteségélmény feldolgozásának módszertani és terápiás lehetőségeinek gyakorlására is alkalmat biztosítanak. A tevékenység koordinátora Kedves Rita, a Családsegítő Szolgálat vezetője.

Második nap a katasztrófa, krízishelyzetek környezetünkben témában beszámolókat hallgatnak a résztvevők a tavalyi udvarhelyszéki, és az idei árvizekről. A meghívottaknak és résztvevőknek alkalma lesz a személyes élmények, tapasztalatok megosztására. A szakmai nap programját a Székelyudvarhelyi Lelki Egészség Centrum munkatársai vezetik. A tapasztalatcserén Dubyk Nóra a petrozsényi Caritas munkatársai, Sinka Arnold, Székelyudvarhelyi Caritas vezetője, valamint Bányász József a Caritas katasztrófa-program főkoordinátora esettanulmányait is megbeszélik.

Következő nap a közösség szerepe a krízishelyzetek megoldásában témával szakmai napot tartanak, amelyen közreműködik: Papp László lelkész és a Mustármag közösség tagjai. Fő kérdéskörük: hogyan tudunk szeretetszolgálattal foglalkozó közösséget alakítani?

A táborban lehetőség nyílik a pihenésre is: kirándulás, strandolás, gyógyfürdő, sport és szabadidős tevékenységgel telik a táborozás következő napja.

A napi programpontok közé tartozik a szentmise, közös ima, előadások, kiscsoportos beszélgetések, játékok, kézműves foglalkozás, táncház, tábortűz.

Molnár Melinda/Székelyudvarhelyi Főesperesi Kerület Sajtószolgálata/Magyar Kurír