Elefántcsontparton közel a béke

Kitekintő – 2008. január 4., péntek | 12:08

Miközben Kenyában a helyzet egyre inkább polgárháborússá kezd válni, a sokat szenvedett nyugat-afrikai ország, Elefántcsontpart fővárosában a béke reménye egyre biztosabb. Erről Abidjan érseke beszélt a Szent Pál-katedrálisban tartott szentmisében.

Jean-Pierre Kutwa abidjani érsek, pápai prelátus szerint „Elefántcsontparton a teljes béke lehetséges”. A békéért tartott misére a Plateau negyedben található Szent Pál-székesegyházban került sor. A prelátus szerint a megállapodásoknak köszönhetően, melyeket tavaly március 4-én írt alá Ouagadougou-ban Laurent Gbagbo elnök és az egykori lázadó vezér, Guillaume Soro, végéhez ért a háborús időszak, mely öt éven át megosztotta az országot.

„A békéhez vezető út a leszerelésen és a szabad, átlátható választásokon át vezet” – idézte a Misna hírügynökség a prelátus szavait. „A sötét jövő egykori víziója szétoszlóban van, hogy átadja helyét az ígéretes új horizontnak.” Hivatalosan tavaly december 22-én kezdődött meg az egykori harcosok lefegyverzése, a választásokat pedig idén júniusig kell kiírni. Ezzel az érsek a nemzeti fegyveres erők képviselőihez fordult, s együttműködésre szólította fel őket a teljes béke megteremtéséért. Beszédében Kutwa aláhúzta, hogy a vallások közti párbeszédnek is köszönhetően, mely mindig a béke keresésére irányult, elkerülték a legrosszabb eshetőséget. Jelen volt a szentmisén többek között Idriss Koudous muszlim vezető, az Imámok Nemzeti Tanácsának elnöke is.

Ismeretes, hogy még a polgárháború idején, 2005 júniusában a Sant’Egidio Közösség kezdeményezett nagygyűlést Abidjanban, amikor több mint 2000 ember követelte az ország békéjét. Akciójukat az ország minden részéből érkezett emberek, továbbá más nyugat-afrikai országok papjai, egyházi személyiségei és mozgalmai is támogatták személyes jelenlétükkel. A közösség első nagy sikerét az afrikai békemisszióban még 1992-ben érte el Mozambikban. Elefántcsontparton két és fél esztendeje még maga Georges Adon, a Sant’Egidio Közösség helyi vezetője is kétségesnek látta, hogy belátható időn belül kilábalhat-e az ország az erőszakból és a háborúból. Immáron azonban az ő erőfeszítéseiknek is köszönhetően kézzelfogható közelségbe került a teljes béke a nyugat-afrikai államban.  

Magyar Kurír