Elhunyt Ozsvári Csaba ötvösművész

Hazai – 2009. július 10., péntek | 11:05

Július 9-én este 18 óra után Óbudaváron, egyórás újraélesztési kísérlet után feleségétől, barátaitól, Beller Tillmann atyától, Gertrúd-Mária nővértől körülvéve és a közösség imáitól kísérve Ozsvári Csaba feltámadt az örök életre.

Ezen a délutánon volt a Magyar Schönstatti Szövetség 3. évfolyamának első szentelési ünnepsége, amelyen megújította a szeretetszövetséget és elsőfogadalmat tett. Csaba ezen az ünnepen nagyon boldog volt, a szentségekkel ellátva, élete egyik legszebb pillanatában, feleségétől és barátaitól körülvéve fájdalommentesen egy pillanat alatt léphetett át a mennyországba. Egyik utolsó gondolata az épülő pátyi templom bronzkapuja volt, élete nagy álma, amely most félbemaradt.

* * *

Ozsvári Csaba 1963-ban született Budapesten. Elsősorban egyházi megrendelésre dolgozott, a liturgikus és szakrális művészetben alkotott maradandót. Művészetét, hivatásként, küldetésként élte meg, hogy közelebb segítse az embert, a hívőt Istenhez. Legismertebb műve az a domborművekkel díszített misekönyv, amelyet II. János Pál pápa magyarországi látogatása alkalmából készített. Ez a remekmű a magyar Egyház hivatalos ajándéka volt, s XVI. Benedek pápa jelenleg is használja, az idei húsvéti vigília szertartásán is ez volt látható.

2009. április 1-jén, az általános kihallgatás végén személyesen is köszönthette a Szentatyát. Az Ozsvári házaspár a magyarországi Schönstatt Mozgalom tagjai nevében az egységkeresztet nyújtotta át a Szentatyának – a kereszten az Egyházat jelképező Szűzanya is látható. 

2008 májusában – a magyar főpásztorok vatikáni ad limina látogatásán – egy kelyhet ajándékoztak XVI. Benedek pápának, amelyet szintén Ozsvári Csaba készített.

1997-ben Vir dolorum című alkotását ajándékozta II. János Pálnak, Apor Vilmos boldoggáavatása alkalmából. A művész 1998-ban Joseph Ratzinger bíboros számára készített püspöki mellkeresztet és gyűrűt. 

Magyar Kurír