Elkészült a Boldog Salkaházi Sára-templom oltárképe

Hazai – 2010. május 5., szerda | 16:27

Másfél évvel ezelőtt, 2008. december 27-én ünnepi szentmise keretében Urunk színeváltozása és Boldog Salkaházi Sára tiszteletére szentelték fel az újonnan épült újpalotai templomot. Nemrégiben készült el a mozaik oltárkép, amely akkor még csak terveivel díszítette a templomot. Ünnepélyes megáldása május 9-én lesz a 10 órai szentmise keretében, amelyet Erdő Péter bíboros mutat be.

A 2008. december 27-én, Urunk színeváltozása és Boldog Salkaházi Sára tiszteletére felszentelt újpalotai templom ünnepén Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsekkel, Udvardy György és Székely János segédpüspökökkel, valamint az egyházmegye papságával együtt.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy itt, a lakótelepen sokak szívében él a vágy és az igény, hogy templomuk legyen. ... Érezte egész egyházmegyénk is – különösen a plébániai misszió idején és a 2007-es Városmisszió alkalmával –, hogy felelősek vagyunk a városért, hogy a lakótelepek hétköznapi szürkeségében meg kell mutatnunk láthatóan Krisztust, aki jövőt és reményt ajándékoz nekünk” – fogalmazott akkor szentbeszédében Erdő Péter bíboros. A főpásztor homíliájában megemlékezett Boldog Salkaházi Sára, „a szolgáló szeretet budapesti vértanújának” halálévfordulójáról: „Tekintsünk fel ebben a templomban mindig az ő alakjára, kérjük a pártfogását nehéz időkben, hogy hiteles keresztények, érző szívű, bátor emberek lehessünk.”

A mozaik oltárkép – amely akkor még csak terveivel díszítette a templomot – Puskás László görög katolikus pap, festőművész és felesége, Nadia asszony alkotása: Urunk színeváltozását jeleníti meg Mózessel, Illéssel, valamint Péter, Jakab és János apostolokkal. Az alkotás, amely Boldog Batthyány-Strattmann László, Boldog IV. Károly király, Boldog Apor Vilmos, Boldog Romzsa Tódor, Boldog Meszlényi Zoltán, illetve Boldog Salkaházi Sára portréját is megjeleníti, nemrégiben készült el. Ünnepélyes megáldása május 9-én lesz a 10 órai szentmise keretében, amelyet Erdő Péter bíboros mutat be.

A templom címe: Budapest., XV. ker., Szerencs és Pattogós utca sarka

Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Magyar Kurír