Elmarad a szeplőtelen fogantatás ünnepén a pápa hagyományos látogatása a Spanyol téren

Ferenc pápa – 2020. december 2., szerda | 13:02

Az egészségügyi vészhelyzet miatt Ferenc pápa úgy döntött, hogy a szeplőtelen fogantatás ünnepén más formában rója le tiszteletét Szűz Mária előtt.

A hagyományok szerint a pápák december 8-án, a szeplőtelen fogantatás ünnepének délutánján leróják tiszteletüket Szűz Mária előtt a Spanyol téren felállított szobránál. Idén elmarad ez az esemény.

A vatikáni sajtóközpont közleményt adott ki a változásról: „December 8-án Ferenc pápa egyénileg rója le tiszteletét a Szűzanya előtt, oltalmába ajánlja Róma városát, annak lakóit és a világ minden részén betegségben szenvedőket.” A Spanyol téri hagyományos pápai program törlésének okaként a tartós egészségügyi vészhelyzetet és a csoportosulásból fakadó fertőzésveszélyt jelölte meg a szentszéki szóvivő.

*

IX. Piusz pápa 1854. december 8-án az Ineffabilis Deus kezdetű bullában dogmaként hirdette ki, hogy Mária életének első pillanatától fogva mentes volt az áteredő bűntől, és a megszentelő kegyelem állapotában volt. Különleges módon részesült a krisztusi megváltásban, s így számára Isten elővételezte a kegyelmi állapotot, hogy mentes legyen az áteredő bűntől. IX. Piusz pápa 1857. szeptember 8-án avatta fel a Szeplőtelen Fogantatás emlékművét Rómában, a Piazza Mignanellin, a Spanyol tér mellett. Majdnem egy évszázaddal később XII. Piusz indította el a hagyományt, amelynek jegyében virágcsokrot helyezett el az emlékmű tövében minden év december 8-án. Utóda, XXIII. János pápa 1958. december 8-án néhány szál fehér rózsával rótta le tiszteletét Szűz Mária előtt. Első alkalommal történt, hogy ezt követően a Vatikánba való visszatérése előtt a pápa megállt egy imára a Santa Maria Maggiore-bazilikában. Ez a szokás ma is él.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria