Elnézést kért, hogy miatta nem jön a busz – Ferenc pápa látogatását idézték fel a Terézvárosban

Kultúra – 2024. április 17., szerda | 20:00

Április 16-án este a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban mutatták be a Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötetet. A kerekasztal-beszélgetésen a kulisszatitkok mellett arról is szó esett, miket álmodtak a szervezők a látogatás előtti hajrában, és hogy a református lelkész fia milyen büszke volt, hogy megáldotta a pápa.

Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője megbetegedése miatt Baranyai Béla főszerkesztő-helyettes moderálta a beszélgetést, amelynek résztvevői Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára; Horváth Zoltán, az Avilai Nagy Szent Teréz-templom plébánosa és Sebő Balázs, az MKPK Titkársága sajtóosztályának vezetője voltak.

Baranyai Béla elmondta, Ferenc pápa még el sem hagyta Budapestet, amikor megszületett a könyv gondolata. Bemutatta a pápalátogatás szervezésében nagy szerepet játszó beszélgetőtársakat, és arra kérte őket, ismertessék, mi volt a feladatuk.

Tóth Tamás általános koordinátori szerepet töltött be. Hivatalosan február 27-én jelentette be a Szentszék a látogatást és a programot; ettől kezdve napi rendszerességgel egyeztettek a vatikáni és az állami féllel, helyszínbejárásokat tartottak. Az MKPK titkára megemlítette azt is, hogy a napokban jelenik meg a díszkötet olasz nyelvű változata, melynek végén hosszú stáblista található a látogatás alatt szolgálatot végzőkről.

Horváth Zoltánt kérte fel a püspöki konferencia, hogy legyen a pápalátogatás liturgikus felelőse. Tóth Tamás még február 27. előtt telefonon kereste őt ez ügyben, és hívta a másnapi megbeszélésre. Mivel Horváth Zoltán éppen Buenos Airesben tartózkodott, nem tudott ezen részt venni, de annál nagyobb figyelemmel járt az argentin fővárosban, ahol Ferenc pápa élt. 

A plébános elmondta, fontos szempont volt, hogy

Budapestre jöjjön el a magyar egyház teljessége, mindenki részt kapjon a Szentatyával való találkozásból.

Így aztán minden egyházmegye képviseltette magát az imaalkalmakon és a tanúságtételeken, papnövendékeik szolgáltak, a szentmisén világi híveik vitték az adományokat a Szentatya elé.

Sebő Balázs számára is rendkívül intenzív időszak volt az előkészület két hónapja, a nagyböjti elcsendesedés elmaradt, hiszen egy teljes évig tartó folyamatot kellett ilyen rövid idő alatt megvalósítani. Az egész országból és Európából érkeztek újságírók, sajtós kollégák. Olyan sokan voltak, hogy a helyszínekre nem lehetett őket mind beengedni, mert akkor a híveknek már nem maradt volna hely. A vatikáni és az állami kollégákkal összhangban igyekeztek úgy szervezni a beosztásukat, hogy valamilyen programra mindegyikük bejuthasson.

A háttérben zajló előkészületekkel kapcsolatban Tóth Tamás elmondta, hogy amikor a biztonságiak és az operatív törzs csoportjaival bejárták a helyszíneket, rengeteg apróságra kellett odafigyelni. Megemlítette, sokan beférnek a Szent István-bazilikába, de egy pápalátogatás alkalmával a beengedhető emberek száma jelentősen lecsökken.

A szervezés egy pontján úgy tűnt, csak száz főt tudnak beengedni a bazilikába.

Kötelező előírás volt, hogy a résztvevőket a biztonsági intézkedések és a hosszú program miatt le kell ültetni, és ki kellett alakítani a megfelelő szociális helyiségeket is. Végül sikerült elérni, hogy ezer fő találkozhasson a bazilikán belül a Szentatyával, reprezentálva az egész országot. Érkezése után katolikus iskolák diákjai üdvözölték a Szentatyát, de eközben is figyelni kellett a protokolláris és biztonsági előírásokra, nem beszélve a Kossuth téri szentmiséről, ahol több mint ezer rendőr szolgált örömmel – tette hozzá Tóth Tamás.

A harmadik pápai szentmise volt a tavalyi, amelynek szervezésében részt vett Horváth Zoltán: az első II. János Pál pápa látogatásakor, 1991-ben; a második Ferenc pápa 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tett látogatásakor történt. A Kossuth téri szentmisén ezekhez képest eltérés volt, hogy míg az igeliturgia főcelebránsa Ferenc pápa volt, az áldozati liturgiáé Erdő Péter bíboros.

Mivel a covidjárvány óta nincs szokásban az egyházfőnek járó gyűrűcsók, fejhajtással adták tiszteletüket Ferenc pápa előtt. Az adományok átvételénél arra is figyeltek, hogy aki a Szentatya elé jut, mit mond neki röviden.

Az ország minden táján megszólították a papokat, diakónusokat és akolitusokat, hogy az áldoztatás minél zökkenőmentesebb legyen, és ne nyúljon el nagyon.

Zoltán atya elmondta azt is, a papnövendékek kétszer utaztak fel Budapestre, összesen hat próbán vettek részt, amelyeken a legapróbb részletekre is kitértek. Jelen volt Sapszon Ferenc, a zenei szolgálat vezetője is, hogy az egyes vonulásokhoz a legmegfelelőbb időtartamú művet tudja kiválasztani. A szentmisén olyan flottul ment minden, hogy Horváth Zoltánnak már csak a fejével kellett a kórusvezetőknek és a kispapoknak intenie. Az is szempont volt, hogy a liturgia eseményei hogyan fognak látszódni a televízióban, így az operatőrök is előre felvették a próbát.

Néha az utolsó pillanatban is történhetnek változások – tette hozzá Horváth Zoltán, majd felidézte két élményét, amelyet az eucharisztikus kongresszus alatt szerzett. A nyitó szentmisén a Hősök terén felállított színpad alatt egyszer csak odament hozzá egy olasz úriember, kezében a magyar nyelvű prédikációval, hogy olvassa fel, mert nem jelent meg az erre kijelölt személy; a Kossuth téri szentmise előtt pedig váratlanul húsz percig kellett lekötnie a jelenlévők figyelmét.

Baranyai Béla kérdésére Sebő Balázs elmondta, a pápalátogatás valóban a média által leginkább dokumentált egyházi esemény volt, hiszen II. János Pál pápa látogatásakor még nem terjedt el az internet. Arra kellett felkészülniük, hogy minden eseményt lehessen nemcsak a tévén, de számítógépen és okostelefonon is követni. Hangsúlyozta, hogy

a sajtónak az a része, amely bírálja az Egyházat, vagy nem foglalkozik vele, a pápalátogatással kapcsolatban nagyon érdeklődő volt, és pozitívan beszélt róla.

A bulvármédiában a trón és a miseruha mellett még a bazilika lépcsőire épített rámpáról is szó esett.

Az is jó tapasztalat volt, hogy bár az államfők látogatásakor zúgolódni szoktak a lezárások miatt, még a Katolikus Egyházzal nem szimpatizálók részéről sem lehetett hallani ilyen hangokat.

Tóth Tamás megemlítette, hogy a ferenc2023.hu oldalon – amely Sebő Balázsnak, Sümeghy Katának és Baranyai Bélának köszönhető – most is olvashatók és visszanézhetők a háttéranyagok magyar és angol nyelven.

Horváth Zoltán örömmel számolt be arról, hogy Ferenc pápa gesztusai megérintették az embereket. Nemcsak az, amikor a Vakok Intézetéből tartott a Rózsák tere felé, kiszállt az autóból, és megáldotta az istenhegyi plébánia fiataljait, hanem amikor

a Ferenciek terén elhaladt a buszokra hiába várakozók előtt, és elnézést kért tőlük.

A Kálvin téri református templom új lelkészének felesége és gyermeke is a tömegben volt. Zoltán atyának később elmesélték: „Képzelje el, a mi gyerekünk mindenhol arról beszélt, hogy megáldotta a pápa.” A református lelkész hozzátette: „Ezért nagyon büszke vagyok a kisfiamra.”

A kispapokkal egyenként kezet fogott Ferenc pápa, és amikor a szolgálattevők a Papp László Arénában felmehettek hozzá a családjukkal, sokan közülük elsírták magukat, mert akkor értették meg, miért kellett meghozni az áldozatot, hogy két hónapig alig látják a pápalátogatás szervezésével foglalkozó családtagjukat.

A váratlan helyzeteket csak azok ismerték, akik tudták, minek kellett volna történnie. Ezek közül a legismertebb az volt, amikor a Szentatya a Szent István-bazilika előtti téren azok közé ment, akik csak ott tudták követni kivetítőn a bazilikában zajló eseményeket. Tóth Tamásék már kijöttek a sekrestye felőli oldalajtón, mikor arra figyeltek fel, hogy a téren kiabálnak, a biztonságiak rohannak a helyszínre. Még rámpa sem volt kiépítve Ferenc pápa kerekesszékének, ő mégis közel ment az emberekhez. A bazilikában nem lehetett érzékelni azokat az eseményeket, amikor Ferenc pápa találkozott a kerekesszékben lévő Kardos Mihály atyával, a kintiek így talán még jobban is jártak – tette hozzá.

Az oldott hangulatban aztán Tóth Tamás felidézte azt is, hogy a szüntelen levelezés és az Egyház vezetőit szerepeltető zaklatott álmai miatt nem igazán volt nyugodt éjszakája.

Horváth Zoltán atya kifejlesztette, a mindennapi tevékenységeivel párhuzamosan hogyan tud telefonon folyamatosan egyeztetni. Őt sem kímélték a gyötrő álmok: a Szentatya kérte tőle a beszédet, amit nem talált sehol, majd a misén még mikrofonban is bemondták, hogy kerítse már elő.

A Szentatya látogatásának sok gyümölcse volt, többek között a díszkötet, amely Ferenc pápa hat nagy beszédét teljes terjedelemben közli. Ezeket videón is vissza lehet nézni a kötetben található QR-kódok segítségével. Az album által újra átélhetővé válnak a pápa gesztusai is, többek között az, ahogyan az Arénában odament a kerekesszékes fiatalokhoz, és megérinthették őt, mint az evangéliumban a vérfolyásos asszony Jézust.

Horváth Zoltán kiemelte, az is gyümölcs, hogy a magyar egyházi könnyűzenei élet képviselői mind együtt zenéltek a Kossuth téri szentmise előtt, együtt is maradtak, és megalapították a Pápamobil nevű formációt, amely április 28-án éppen a Teréz-templomban szolgál az esti fél hetes szentmisén.

Az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban április 23-ig tekinthető meg a pápalátogatás vándorkiállítása.

A Krisztus a jövőnk – Ferenc pápa apostoli látogatása Magyarországon című díszkötet megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, illetve megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).

Az apostoli látogatás előzményei mellett elolvashatjuk benne Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején elmondott beszédeit teljes terjedelmükben, a hozzá intézett köszöntőket és tanúságtételeket.

A kiadványt Baranyai Béla gondozta; a szerkesztésben közreműködött: Ernyey Áron, Fritzné Tőkés Éva, Kuzmányi István, Sebő Balázs. A borítótervet Sümeghy Kata készítette. A kötetben található számtalan magas minőségű kép Lambert Attila, Merényi Zita, Wágner Csapó József, Turjányi Tuzson és Zuggó Zsolt munkája.

Fotó: Merényi Zita

Vámossy Erzsébet/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria