Előrelépés Stepinac bíboros szenttéavatási ügyében

Kitekintő – 2008. január 16., szerda | 9:09

A horvát média közlése szerint Alojzije Stepinac horvát bíboros szenttéavatási ügyében jelentős előrelépés történt.

Az ügy posztulátora, Juraj Batelja átadta a tanúságtételeket és életrajzi adatokat tartalmazó dossziét a Vatikánnak. Eddig három csoda esetében igazolható Stepinac bíboros közbenjárása.    

Amennyiben az illetékes vatikáni kongregáció igent mond, akkor a végső döntést XVI. Benedek pápa hozza majd meg. II. János Pál pápa még 1998-ban avatta boldoggá Stepinac bíborost, horvátországi látogatása alkalmából.

Alojzije Stepinac (1898-1960) 1937-től volt Zágráb érseke. A II. világháború után 1946-ban az akkori Jugoszlávia horvát tagköztársaságának legfelsőbb bírósága politikailag motivált koncepciós per során 16 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélte a horvát usztasa rezsimmel való állítólagos kollaborálása miatt.

Stepinac bíboros 1960-ban tisztázatlan körülmények között halt meg, háziőrizetben. Juraj Batelja posztulátor többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy 1994-ben elvégezték az elhunyt bíboros csontjainak toxikológiai vizsgálatát, és kadmium-, króm-, arzén- és ólomnyomokat találtak azokban.

Noha a mérgezés ténye nem bizonyítható egyértelműen, az tény, hogy Stepinac bíboros nyirokcsomóbetegségben halt meg. A szenttéavatás során, csakúgy, mint a boldoggáavatás során az üldözött egyházhoz való hűségét, az egyházért vállalt börtönbüntetést említik majd érdemei között.

Magyar Kurír