Előrelépés Stepinac bíboros szenttéavatási ügyében

2008. január 16. szerda, 09:09

A horvát média közlése szerint Alojzije Stepinac horvát bíboros szenttéavatási ügyében jelentős előrelépés történt.

Az ügy posztulátora, Juraj Batelja átadta a tanúságtételeket és életrajzi adatokat tartalmazó dossziét a Vatikánnak. Eddig három csoda esetében igazolható Stepinac bíboros közbenjárása.    

Amennyiben az illetékes vatikáni kongregáció igent mond, akkor a végső döntést XVI. Benedek pápa hozza majd meg. II. János Pál pápa még 1998-ban avatta boldoggá Stepinac bíborost, horvátországi látogatása alkalmából.

Alojzije Stepinac (1898-1960) 1937-től volt Zágráb érseke. A II. világháború után 1946-ban az akkori Jugoszlávia horvát tagköztársaságának legfelsőbb bírósága politikailag motivált koncepciós per során 16 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélte a horvát usztasa rezsimmel való állítólagos kollaborálása miatt.

Stepinac bíboros 1960-ban tisztázatlan körülmények között halt meg, háziőrizetben. Juraj Batelja posztulátor többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy 1994-ben elvégezték az elhunyt bíboros csontjainak toxikológiai vizsgálatát, és kadmium-, króm-, arzén- és ólomnyomokat találtak azokban.

Noha a mérgezés ténye nem bizonyítható egyértelműen, az tény, hogy Stepinac bíboros nyirokcsomóbetegségben halt meg. A szenttéavatás során, csakúgy, mint a boldoggáavatás során az üldözött egyházhoz való hűségét, az egyházért vállalt börtönbüntetést említik majd érdemei között.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
csillagnak-kellett-lennie-szaz-eve-szuletett-prokop-peter-festomuvesz-papra-emlekeztek
Csillagnak kellett lennie – A száz éve született Prokop Péter festőművész papra emlékeztek Csepelen

Koszorúzással, hálaadó szentmisével és könyvbemutatóval emlékeztek január 19-én a főváros XXI. kerületében a nemzetközileg is elismert pap festőművészre, a száz éve született Prokop Péterre, aki élete utolsó négy évében a csepeli Szent József Otthonban lakott és alkotott.

2019. január 19. szombat
az-online-torzsed-helyett-tanulj-meg-boldogulni-csaladoddal-gyerekeink-es-az-internet
Az online „törzsed” helyett tanulj meg boldogulni a családoddal! – A gyerekeink és az internet

2018. augusztus 21–26. között rendezték meg Dublinban a Családok IX. Világtalálkozóját. Az esemény keretében tartott pasztorális konferencián az előadók az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás egy-egy témáját fejtették ki. A továbbiakban egy-egy előadás összefoglalóját tesszük közzé.

2019. január 19. szombat
Seregély István: Útravaló – 2019. január 19.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 19.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 19.

Mai evangélium – 2019. január 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,13–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle