Előrelépés Stepinac bíboros szenttéavatási ügyében

2008. január 16., szerda | 9:09

A horvát média közlése szerint Alojzije Stepinac horvát bíboros szenttéavatási ügyében jelentős előrelépés történt.

Az ügy posztulátora, Juraj Batelja átadta a tanúságtételeket és életrajzi adatokat tartalmazó dossziét a Vatikánnak. Eddig három csoda esetében igazolható Stepinac bíboros közbenjárása.    

Amennyiben az illetékes vatikáni kongregáció igent mond, akkor a végső döntést XVI. Benedek pápa hozza majd meg. II. János Pál pápa még 1998-ban avatta boldoggá Stepinac bíborost, horvátországi látogatása alkalmából.

Alojzije Stepinac (1898-1960) 1937-től volt Zágráb érseke. A II. világháború után 1946-ban az akkori Jugoszlávia horvát tagköztársaságának legfelsőbb bírósága politikailag motivált koncepciós per során 16 évi börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélte a horvát usztasa rezsimmel való állítólagos kollaborálása miatt.

Stepinac bíboros 1960-ban tisztázatlan körülmények között halt meg, háziőrizetben. Juraj Batelja posztulátor többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy 1994-ben elvégezték az elhunyt bíboros csontjainak toxikológiai vizsgálatát, és kadmium-, króm-, arzén- és ólomnyomokat találtak azokban.

Noha a mérgezés ténye nem bizonyítható egyértelműen, az tény, hogy Stepinac bíboros nyirokcsomóbetegségben halt meg. A szenttéavatás során, csakúgy, mint a boldoggáavatás során az üldözött egyházhoz való hűségét, az egyházért vállalt börtönbüntetést említik majd érdemei között.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek