Először volt magyar szentmise Máltán

Külhoni – 2019. június 18., kedd | 14:08

Szentháromság vasárnapján, június 16-án ünnepeltek először Eucharisztiát magyar nyelven Máltán. A szentmisét Németh László olaszországi magyar főlelkész mutatta be a naxxari Santwarju Gesu Hniena Divina-templomban.

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a Máltán élő magyarok száma. A szigetországban a római magyar nagykövetséghez tartozó konzuli hivatal nyílt.

A hivatal vezetője, Győriványi Gábor kezdeményezésére indult el a máltai magyar szentmise szervezése, a Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat támogatásával. Charles Scicluna máltai érsek javaslata alapján a szertartást a Naxxar városában található Santwarju Gesu Hniena Divina-templomban tartották.

A június 16-án, Szentháromság vasárnapján 17.30-kor kezdődő szentmisére érkező hívek – köztük családok is gyerekekkel – a sokszor nem vagy nehezen értett máltai és angol nyelvű szentmisék után megelégedéssel vettek részt a magyar nyelvű liturgián, amelyet Németh László olaszországi magyar főlelkész celebrált. Az Eucharisztia ünneplése után csoportkép is készült.

A máltai magyar hívek szeretnék, ha a kezdeményezésnek lenne folytatása, és segítségüket ajánlották ahhoz, hogy az ott élők minél szélesebb rétegéhez eljusson a hír: Máltán is tartanak magyar nyelvű szentmiséket.

Forrás és fotó: Coordinatore nazionale degli ungheresi in Italia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria