Elutasítja a Vatikán feltételeit az FSSPX?

Kitekintő – 2011. november 3., csütörtök | 8:43

Kiszivárgott információk szerint elutasította a Vatikán „doktrinális preambulumát” a X. Szent Piusz Papi Testvériség (FSSPX). A dokumentumban foglaltak elfogadása a Vatikán szerint szükséges ahhoz, hogy a II. Vatikáni Zsinatot elutasító szervezet újra közösségbe kerülhessen Rómával.

Az FSSPX vezetői Albanóban gyűltek össze, hogy megvitassák a William Levada bíboros, a Hittani Kongregáció által küldött levelet. A társaság megjelent, de azóta eltávolított hírlevelében az állt, hogy végül elöljárói elutasították a Vatikán által tárgyalási alapnak szánt dokumentumot. 

A Paul Morgan, a testvériség tagja által küldött hírlevél szerint a vatikáni dokumentum nem ismeri el a törést a zsinat előtti és utáni egyház között, és a Rómával való egység elfogadását a zsinat és az új mise elfogadásához köti. Mindez az FSSPX számára elfogadhatatlan – írja a Catholic Herald. 

A hírlevél visszavonása után közzétett hivatalos közleményében azt írja a társaság, hogy csak az FSSPX vezetői jogosultak hivatalos állásfoglalásra az ügyben. Az FSSPX és a Vatikán között már két éve zajlanak az egyeztetések, tárgyalások annak érdekében, hogy a társaság visszatérjen Rómához.

A X. Szent Piusz Papi Társaságot 1970-ben alapította Marcel Lefebvre francia érsek, aki kritizálta a II. Vatikáni Zsinatot és a liturgikus reformot. Sok évnyi tárgyalás után a Vatikánnal való kapcsolata akkor romlott meg, mikor 1988-ban szentszéki engedély nélkül, tehát illegitim módon, de érvényesen szentelt fel négy püspököt, ami önmagától beálló kiközösítést vont maga után a szentelőre és a szenteltekre nézve is. A négy felszentelt püspök közt volt Bernard Fellay, a társaság mai vezetője is. A szentelés szkizmatikus lépés volt.

Magyar Kurír

(szg)