Erdő Péter bíboros felmentést adott a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól

Hazai – 2020. március 15., vasárnap | 13:07

Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke, az egyházmegye területére tekintve március 14-én az alábbiakat rendelte el.

A COVID-19 járvány kapcsán, a liturgikus programok tekintetében egyelőre továbbra is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 5-én kiadott intézkedései vannak érvényben:

– a szenteltvíztartók használatának mellőzése

– a békeköszöntés elhagyása

– és a kötelező kézbe áldoztatás.

Ismételten, nyomatékosan kérjük, hogy ezeket és a más javasolt óvintézkedéseket mindenki kötelezően tartsa be (testi érintések, pl. „kis kereszt osztása” mellőzése; alapos kézmosás mise előtt és után).

Mindezek mellett:

Mivel az idősebb testvérekre, a 60 év felettiekre, valamint a súlyos és krónikus betegségben szenvedőkre különös veszélyt jelent a vírusfertőzés, ők jogosan félnek attól, hogy részt vegyenek közösségi liturgikus alkalmakon. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (vö. CIC 87. kán. 1. §.; 1245. kán.).

Ezt a felmentést – a veszélyes fertőzés elkerülésének céljából – Erdő Péter bíboros úr mint az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye főpásztora a területére nézve megadja.

Kérjük tehát a paptestvéreket, hogy nyugtassák meg az idősebb testvéreket, akik nem mernek a járvány idején templomba menni, hogy ezzel nem követnek el bűnt! Arra viszont hívjuk fel figyelmüket, hogy ettől még az Úr napjának megszentelése ugyanúgy parancs számukra: próbáljanak többet imádkozni, s rádión, vagy TV-n keresztül szentmise-közvetítésbe bekapcsolódni.

A tegnapi napon Miniszterelnök Úr bejelentette, hogy március 16-a hétfőtől a diákok nem fognak bejárni az iskolákba, hanem a tanítás digitális módon, távoktatásként fog folytatódni. Ez természetesen érvényes az iskolai hittanórákra is, vagyis lehetőség szerint digitális oktatással kell megoldani a járvány idején a tananyag átadását. Ezenkívül kérjük, hogy ebben az időszakban hagyják el a plébániai hittanokat és katekéziseket is, s minden közösségi összejövetelt! Egyéni szentségimádásra és egyéni imádságra biztosítsunk lehetőséget templomainkban!

Köszönjük a megértést és a közreműködést, s mindezek mellett is kegyelmekben gazdag, imádságos nagyböjtöt kívánunk!

A rendelkezés visszavonásig, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ezzel ellentétes rendelkezéséig érvényben van.

Erdő Péter bíboros, prímás kifejezi együttérzését és közelségét a koronavírus-fertőzésben szenvedőkkel hazánkban és határainkon túl. Mindenkit arra buzdít, hogy legyen figyelmes és mindent tegyen meg a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében, és kéri annak a fohásznak az elimádkozását, amelyet ITT találnak.

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria