Értelmileg akadályozottak közösségépítése a Reménykörben

Hazai – 2020. április 20., hétfő | 13:56

A Szent Erzsébet Karitász Központ munkáját, a börtönpasztorációt, a mozgássérültek, vakok és látássérültek, siketek és hallássérültek és az értelmileg akadályozottak pasztorálása a diakonális szakterülethez tartozik az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében. Csorba Gábor állandó diakónusnak, a Szent Erzsébet Karitász Központ igazgatójának írását közöljük.

Neruda Károly káplán, az értelmileg akadályozottak szakreferense már szeminarista kora óta, több mint húsz éve foglalkozik azokkal a testvéreinkkel és családjaikkal, akik érintettek ilyen korlátozottságokban. Amióta Erdő Péter bíboros, prímás jóváhagyta a szakpasztorációnak ezt a fajtáját és kinevezte Karesz atyát referenssé, megkezdődhetett a szervezett evangelizációs munka.

Ilyen szakterület korábban nem volt, de a megalakulásig is sok egyéni kezdeményezés keretében foglalkoztak az értelmileg akadályozottakkal, az autizmus spektrumzavarral élőkkel, szüleikkel, gondviselőikkel, családtagjaikkal. A tavaly novemberben indult konkrét együttműködés aktualitását az idei Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készülődés adta, melynek keretében minden plébániánkra küldtünk tájékoztató levelet, szórólapokat, plakátokat, melyekben felhívtuk a figyelmet arra, hogy az Értelmileg Akadályozottak Referatúrája és a Szent Erzsébet Karitász Központ keresi mindazokat a híveket, testvéreket, érdeklődőket és családtagjaikat, akik szeretnének kapcsolatba kerülni a Reménykörrel, és részt vennének az eucharisztikus kongresszuson.

A Reménykör szeretné bevonni speciális szükségletű testvéreinket, azaz a siketeket és nagyothallókat, látás-, illetve mozgássérülteket, az értelmileg akadályozottakat, az autizmus spektrumzavarral élőket és a halmozottan sérülteket a keresztény közösségbe mind helyi, plébániai, mind egyházmegyei szinten. Segíteni az érintettek szentségekhez jutását, a családok támogatását, érdekvédelmét az élet bármely területén. Ez az egyedülálló evangelizációs eszköz és közösség próbálja kitágítani az Egyház életébe való bekapcsolódásukat, esélyegyenlőséget biztosít a lelki élet területén, és formálja a többi hívő szemléletét is.

„Minden embernek van sajátos nyelvezete, habitusa. Isten ezt a sajátos nyelvet használja, hogy megtaláljon minket, hogy eljusson hozzánk. Nekünk is meg kell találnunk egymás nyelvét, hogy megértsük egymást a sérült, akadályozott emberekkel” – fogalmazott minderről Karesz atya a Mária Rádióban. Amennyiben környezetünkben, plébániánkon találkozunk ilyen akadályozott hívekkel, testvérekkel vagy jóakaratú érdeklődőkkel, adjuk meg a Reménykör elérhetőségét nekik: info@ remenykor.hu.

Csorba Gábor
állandó diakónus,
a Szent Erzsébet Karitász Központ igazgatója

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria