Eudes Szent János

Nézőpont – 2010. augusztus 19., csütörtök | 13:21

A helyes papképzés példaképének nevezte Eudes Szent Jánost (1601–1680) XVI. Benedek pápa 2009 augusztusában. A szentéletű francia lelkipásztorra augusztus 19-én emlékezik az egyház.

Jean Eudes (ejtsd: öd) 1601-ben született Franciaországban. Tizennégy éves korában Caenba küldték, a jezsuiták kollégiumába. Jó tanuló volt, s mint a Mária-kongregáció tagja buzgóságával tűnt ki a többiek közül. Már ekkor elhatározta, hogy pap lesz. 1620 szeptemberében megkezdte teológiai tanulmányait.

Eudes Szent János felismerte, hogy kortársai lelki nehézségei javarészt a papképzés elégtelenségéből fakadnak. E problémák orvoslása érdekében különös hangsúlyt fektetett a Szentírás elmélyült ismeretére és Isten igéjének hiteles hirdetésére. Jézus és Mária Szent Szíve tiszteletének apostola volt. 1643-ban külön papi társulatot alapított erre célra: a Jézusról és Máriáról elnevezett, fogadalom nélküli klerikus kongregációval (Congregatio Iesu et Mariae) a falusi lelkipásztorok képzését igyekezett támogatni. E társaság létrehozásával példaértékűen hozzájárult a megfelelő papképzéshez – hangzott el XVI. Benedek pápa 2009. augusztus 19-én mondott katekézisében. A szemináriumok szervezését társai közül sokan ellenzéssel fogadták, de Jean Eudes, nem törődve a vádakkal, újabb és újabb szemináriumokat alapított. Veszélyben forgó lányok megmentése és keresztény nevelése érdekében alapította meg „A szeretetről nevezett Miasszonyunk” rendet.

1680. augusztus 19-én hunyt el Caenban. X. Piusz pápa 1909-ben iktatta a boldogok sorába. XI. Piusz pápa 1925 pünkösdjén az arsi plébánossal, Vianney Szent Jánossal együtt ünnepélyesen szentté avatta.

Magyar Kurír