Fabio Fabene püspököt nevezte ki a pápa a Szentek Ügyeinek Kongregációja új titkárává

Ferenc pápa – 2021. január 19., kedd | 15:46

Ferenc pápa január 18-án Fabio Fabene montefiasconei címzetes püspököt, a Püspöki Szinódus Titkárságának altitkárát kinevezte a Szentek Ügyeinek Kongregációja titkárává Marcello Semeraro bíboros prefektus mellé.

Fabio Fabene 1959. március 12-én született Rómában. A viterbói Regionális Pápai Szemináriumban tanult, és 1984. május 26-án szentelték pappá. A Pápai Lateráni Egyetemen doktorált kánonjogból, majd a viterbói teológiai intézetben tanított. 2010-től kezdte meg vatikáni pályafutását. Először a Püspöki Kongregáció hivatalvezetője volt, majd a bíborosi kollégium helyettes titkára. Emellett 1996-től Lazio érseki tartományban a házassági perek bíróságának külsős tagja. 2012-ben elnyerte az Őszentsége tiszteletbeli prelátusa címet.

Fabene püspök amellett, hogy számos kánonjogi szakcikk szerzője, megírta Marco Antonio Barbarigo bíboros életrajzát is, és ő a 17. századi velencei főpásztor boldoggá- és szenttéavatási ügyének posztulátora. 2014. február 8-tól a püspöki szinódus titkárhelyettese, és ebben a minőségében többször nyilatkozott a médiának a szinódusi kérdésekről, különösen a világiak és a fiatalok szerepéről a 2018-as és 2019-es szinóduson.

Legutóbbi könyvéhez, mely Szolgálatok szimfóniája címmel jelent meg, Ferenc pápa írt előszót. Fabene püspök ebben összefoglalja a szinódusi utat, ami az elmúlt évtizedekben előtérbe helyezte a világiak szerepét. Az Egyház fejlődése a világi szolgálatok kibővítését hozta, és tudatosította központi helyüket a missziós és világba kilépő Egyházban. Hasonlóképpen a fiatalok szerepe is kulcsfontosságú Fabene püspök szerint. A nekik szentelt szinódus után, a Christus vivit kezdetű apostoli buzdítás fényében úgy véli, hogy a fiatalok adják a kovászt a tömegben, ezért hozzájárulásuk az Egyház életéhez alapvető. Megfiatalítják az Egyházat, ezért Fabene püspök szerint fontos, hogy minden közösség szavazzon bizalmat nekik, és vonja be őket a maga életébe.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria