Felhívás Szmutkó Emil tisztelőihez

Kitekintő – 2006. október 18., szerda | 15:44

A Szent László Római Katolikus Plébánia várja mindazok jelentkezését, akik személyesen vagy hallomásból ismerték Szmutkó Emil csicseri plébánost.

Szmutkó Emil 1905. május 12-én született Nagybereznán. Teológiai tanulmányait Kassán végezte, majd 1929. február 17-én szentelték pappá Beregszászon. 1933. március 17-től a csicseri egyházközségben szolgált mint plébános, egészen haláláig. 1944. november 23-án halt hősi halált, Csicserben.

A megkérdezettek tanúságtétele alapján a II. világháború alatt híveiért, azok megmeneküléséért ajánlotta fel életét, amit az Úr kegyesen elfogadott. A plébániaépület szomszédházának pincéjében, ahol híveivel együtt imádkozott, egyedül őt érte a bombatalálat, amelynek következtében néhány órán belül meghalt.

Annak érdekében, hogy bizonyságot nyerjünk életének, halálának körülményeiről és életfelajánlásáról, kérjük a kedves olvasókat, akik személyesen ismerték, vagy akárcsak hallásból pozitív, vagy negatív ismeretekkel bírnak, illetve esetleg tárgyi emlékekkel rendelkeznek, vagy imameghallgatást nyertek általa, szíveskedjenek azt jelezni az alábbi címen vagy telefonszámon, akár személyesen vagy postán.

Szent László Római Katolikus Plébánia Hivatal – Csicser
076 71 Èièarovce – Csicser, Fő utca 260, Szlovákia
Tel.: 00421 / 56 / 638 31 58
E-mail: rkph@freemail.hu

Magyar Kurír