Ferenc pápa 40 évvel a II. János Pál elleni merénylet után: Bízzuk magunkat a Fatimai Szűzanyára

Ferenc pápa – 2021. május 13., csütörtök | 15:41

Május 12-én a szerdai általános kihallgatás végén – amelyet első alkalommal hallgathattak a hívek a Szent Damasus udvarból, miután a világjárvány miatt hét hónapon át az Apostoli Palota könyvtárából közvetítették – a pápa üdvözölte a lengyel zarándokokat és megemlékezett a Szent II. János Pált 40 éve ért merényletről.

A szerdai általános kihallgatás végén Ferenc pápa felidézte 1981. május 13-át, azt a drámai jelenetet, amikor a világ megdöbbent és elkeseredett tanúja volt a Szent II. János Pál elleni merényletnek. Ez egy olyan esemény, amely bevésődött az emberek emlékezetébe, és amely szorosan kapcsolódik, nem csak a véletlennek köszönhetően, a Fatimai Szűzanya iránti tisztelethez.

„Csütörtökön tartjuk a Fatimai Szűz Mária liturgikus emléknapját és emlékezünk meg a Szent II. János Pál pápa elleni merénylet 40. évfordulójáról. A lengyel pápa meggyőződéssel hangsúlyozta, hogy életét a Fatimai Szűzanyának köszönheti. Ez az esemény tudatosítja bennünk, hogy életünk és a világ történelme Isten kezében van” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Szent elődje példáját követve Ferenc pápa arra kérte a híveket, hogy ajánlják „Szűz Mária Szeplőtelen Szíve oltalmába az Egyházat, önmagukat és az egész világot. Imádkozzunk a békéért, a világjárvány megszűnéséért, a bűnbánat lelkületéért és megtérésünkért”.

A negyven évvel ezelőtti esemény Fatimai Szűzanyához való kötődéséről bővebben is olvashatnak a Vatikáni Rádió oldalán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria