Ferenc pápa az imáinkat kéri Libanonért – a Karitász székhelyén is kárt okozott a robbanás

Kitekintő – 2020. augusztus 5., szerda | 11:55

Hatalmas robbanás rázta meg augusztus 4-én, kedden Libanon fővárosát. A detonáció helyszíne felől óriási füst emelkedett Bejrút fölé. A tragédiának legalább száz halottja és négyezer sérültje van.

Ferenc pápa augusztus 5-én, szerdai katekézise végén imádkozott az áldozatokért és családtagjaikért, és az egész országért. Felhívást intézett a társadalmi, politikai, vallási élet vezetőihez, hogy együtt munkálkodjanak, segítsenek Libanonnak legyőzni a válságot.

„Tegnap Bejrútban a kikötő területén történő nagyon erős robbanások következtében több tucat ember meghalt, és több ezren megsérültek, nagyon súlyos a pusztítás. Imádkozzunk az áldozatokért és családtagjaikért, imádkozzunk Libanonért, hogy a társadalmi, politikai, vallási élet minden szereplőjének erőfeszítésével meg tudjon küzdeni ezzel a tragikus, fájdalmas időszakkal, és a nemzetközi közösség segítségével le tudja győzni ezt a súlyos válságot, amelyen keresztülmegy.”

A sérültek között van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagjuk, közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője. A Sky News Arabia híradása szerint tizennégy órával a robbanás után sok helyütt még mindig nem sikerült eloltani a tüzet. Továbbra is füst gomolyog a bejrúti kikötő felett, épülettörmelék töltötte meg a környékbeli utcákat, mindenütt kiégett gépkocsik láthatók.

A legvalószínűbb, hogy baleset történt, felrobbant a város kikötőjében egy robbanásveszélyes anyagokat tároló raktár. Az elnök tweetje szerint 2750 tonna ammónium-nitrátot őriztek ott szabálytalanul, keresik a felelősöket. A robbanás után Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.

„Hatalmas káosz van. Libanon káoszban van” – ez volt az első reakciója Michel Abboudnak, a Caritas Lebanon elnökének a kikötő területén történt hatalmas robbanást követően. „Érkeznek a mentőautók. Megdöbbentő tragédia! Nem tudjuk, mit történt, egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Van, aki egy tűzijátékraktárban történt robbanásról beszél, mások szerint az Irán-barát síita katonai szervezet, a Hezbollah rakétáit tároló raktárban történt a robbanás, ismét mások izraeli támadást sejtenek a háttérben (a Hezbollah és Izrael elhatárolódott a merénylettől – a szerk.). Még nem tudjuk az igazságot. Senki nem erősített meg semmit.

„A robbanások nagyon sok épületben okoztak kárt, köztük van a Caritas Lebanon székháza is. Az alkalmazottak közül szerencsére senki nem esett áldozatul, senki nem sérült meg” – mondta el a helyi szervezet vezetője.

Abboud korábban az Agensir hírügynökségnek elmondta, hogy Libanont egyre nagyobb mértékben sújtja a gazdasági válság, a lakosság elszegényedése fokozódik, a libanoni líra vásárlóértéke kevesebb mint a felére csökkent.

Bechara Boutros Raï maronita pátriárka július 5-én felhívást tett közzé, mely szerint Libanonnak nemzetközi szinten semlegesnek kell maradnia a közel-keleti geopolitikai színtéren.

Libanon 10 452 km² területen fekszik, Délnyugat-Ázsiában, a Közel-Keleten. Északról és keletről Szíria, délről Izrael, nyugatról pedig a Földközi-tenger határolja. Lakossága 6 100 000 fő.

Libanonban a demokrácia a különböző vallások kényes egyensúlyára épül. Az ország lakosságának 59,7 százaléka muszlim (nagyobbrészt síita és szunnita, kisebbrészt drúz), 39 százaléka keresztény (főként maronita katolikus), 1,3 százaléka más vallás követője. A különféle közösségek közötti hatalommegosztás elve alapján az államfőnek a keresztény maronita, a parlament elnökének a síita, a miniszterelnöknek a szunnita közösségből kell érkeznie.

Forrás: Wikipédia

Forrás és fotó: Agensir; Vatican News; MTI

Magyar Kurír

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Kapcsolódó fotógaléria