Ferenc pápa elfogadta a vatikáni csendőrparancsnok lemondását és kinevezte utódát

Ferenc pápa – 2019. október 16., szerda | 13:09

Október 12-én, hétfőn Domenico Giani, Vatikán Városállam Csendőri Testületének parancsnoka benyújtotta lemondását, melyet Ferenc pápa elfogadott. A Szentatya Gianluca Gauzzi Broccoletti mérnököt nevezte ki Vatikán Városállam Biztonsági Szolgálata és Polgári Védelme Igazgatóságának igazgatójává, valamint a csendőrség parancsnokává.

Gianluca Gauzzi Broccoletti 1974. június 3-án született a közép-olaszországi Gubbióban. Biztonságtechnikai és védelmi mérnöki szakon szerezte meg diplomáját a római La Sapienza Tudományegyetemen. Nős, két gyermeke van. 1995-ben kezdte meg munkáját a Vatikáni Csendőrségi Testület alkalmazásában. 1999-től Vatikán Városállam hálózati technológiai és biztonsági infrastruktúra-fejlesztésének és megtervezésének felelőse volt.

2010-ben helyezték át a Vatikáni Biztonsági Operatív Központba, fokozatos előléptetések után 2017-ben jutott el a vezetőségi szintre, majd 2018-ban igazgatóhelyettes és helyettes parancsnok lett. Az évek során bizalmi kapcsolatot létesített a Szentatya különleges titkárságaival, a Kormányzóság legfelsőbb hatóságaival és az Államtitkársággal.

Broccoletti elkísérte a pápát számos apostoli útján Olaszországban és a világ különböző részein tett apostoli látogatásain. Koordinációs szolgálatot teljesített Szent II. János Pál pápa és XVI. Benedek emeritus pápa nyaralásai idején, és ellátta a Castel Gandolfó-i Különítmény parancsnokhelyettesi szolgálatát a pápai villában XVI. Benedek emeritus pápa nyári tartózkodásai során. A 2005-ös és 2013-as konklávén tagja volt a technológiai biztonságért felelős szervnek. 

*


Domenico Giani lemondása annak következménye, hogy nyilvánosságra került egy, a vatikáni csendőrfőparancsnok által aláírt belső használatra szánt dokumentum, és az ügy feltárására Ferenc pápa vizsgálatot indított. A csendőrség vezetője annak ellenére mondott le, hogy semmiféle szabálytalan dolgot nem tett, de távozásával szeretne hozzájárulni a mihamarabbi tisztázáshoz. Ferenc pápa megbecsüléssel szólt a parancsnok munkájáról és a lemondás gesztusáról.

Domenico Giani, Vatikán Városállam Csendőri Testületének távozó parancsnoka „megbízatását a Szentatya kezébe helyezte, az Egyház és Péter utóda iránti szeretet és tisztelet szellemében” – áll a Szentszék Sajtótermének hivatalos közleményében. A parancsnok annak ellenére hozta meg ezt a döntést – szól a közlemény –, hogy „semmiféle személyes felelősség nem terheli az ügyben”. Lemondásával Giani parancsnok szeretné „biztosítani az ügyész által vezetett vizsgálatok előrehaladását”, minthogy idáig „még nem derült fény arra, ki a dokumentum jogtalan közzétevője”.

A szentszéki közlemény szerint Ferenc pápa hosszan tárgyalt Domenico Giani parancsnokkal, és kifejezésre juttatta elismerését a gesztusa miatt, amely kifejezi, hogy a péteri küldetés és a Szentszék iránti alázattal és korrekt módon végzett munkája a becsületére válik, szabadságról és az intézmény iránti érzékenységről tanúskodik.

A közleményben a pápa kifejezésre juttatja megbecsülését a parancsok húszéves hűséges és becsületes szolgálatáért: „A legjelesebb tanúságtételt nyújtotta a világ minden részén, továbbá a Szentatyának a természetesség és a biztonság légkörét tudta mindig megteremteni.” Ferenc pápa megköszöni Domenico Gianinak „magas szintű szakmai hozzáértését, melyet sokrétű munkájával bizonyított, nemzetközi szinten is”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria