Ferenc pápa elfogadta a washingtoni bíboros érsek lemondását

Ferenc pápa – 2018. október 12., péntek | 18:49

Ferenc pápa október 12-én, pénteken elfogadta Donald Wuerl bíboros lemondását a washingtoni főegyházmegye kormányzásáról. Utóda kinevezéséig a Szentatya kéri Wuerl bíborost, hogy maradjon a főegyházmegye apostoli adminisztrátora.

Donald Wuerl bíboros közel három évvel ezelőtt, 75 évesen már benyújtotta lemondását, életkorára való tekintettel.

Ferenc pápa a Donald Wuerl bíborosnak címzett levelében kiemeli: „a pásztor tudja, hogy Isten népének java és egysége értékes ajándékok, amelyekért az Úr könyörgött és életét is adta. Nagy árat fizetett ezért az egységért és a mi küldetésünk, hogy Isten népe ne csak egységben maradjon, hanem az evangélium tanúságtevőjévé is váljon. Ebből kiindulva kell megkülönböztetni lépéseinket.”

„Rendelkezel elegendő eszközzel, hogy »igazold« lépésedet és különbséget tégy aközött, hogy mit jelent egy bűntettet fedezni vagy nem foglalkozni a problémákkal, és mit jelent néhány hibát elkövetni. Mindenesetre nemes lelked nem engedte meg, hogy a védekezésnek ezt az útját válaszd. Erre büszke vagyok és köszönöm – írja Wuerl bíborosnak a Szentatya. – Ezzel is első helyre teszed Isten tervét a sajátod helyett. Lemondásod jele annak, hogy nyitott vagy a Lélek iránt, és engedelmeskedsz neki, amely továbbra is cselekszik Egyházában.”

Donald Wuerl bíboros a washingtoni főegyházmegye honlapján tette közzé nyilatkozatát. Ebben háláját fejezte ki Ferenc pápának a washingtoni főegyházmegye java iránti elkötelezettségéért és megértéséért. A pápa döntése – hogy új vezetést állít az érsekség élére – lehetővé teszi a hívek, a papság, a szerzetesség részére, hogy a gyógyulásra és a jövőre összpontosítsanak. A helyi egyháznak pedig lehetővé teszi az előrehaladást. Bocsánatot és megbocsátást kér a múlt esetleges hibái miatt. Lemondása a washingtoni egyház népe iránti szeretetének kifejeződése – írja a főpásztor.

Donald Wuerl bíboros érsek neve az utóbbi hónapokban a Pennsylvaniai-jelentés kapcsán került előtérbe, amely az egyháziak által elkövetett visszaéléseket tárta fel. A dokumentum szerint a pennsylvaniai Pittsburgh püspökeként 1988-2006 között Donald Wuerl nem kezelt megfelelően egyes visszaélési ügyeket. A napfényre került információkat követően többek között egyházmegyéje papjai is követelték lemondását – írja John L. Allen amerikai újságíró a Cruxnow amerikai katolikus hírportálon. A cikkíró rámutat, hogy Donald Wuerl az amerikai katolikus egyház egyik legbefolyásosabb személye volt az elmúlt 20 évben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria