Ferenc pápa felhívta a cipészét: nem kér piros cipőt

Kitekintő – 2013. április 15., hétfő | 10:48

„Csak semmi piros cipő, a szokásos fekete” – mondta Ferenc pápa, amikor  felhívta Buenos Airesben cipészét, Carlos Samariát. Kérte, hogy ne változtasson a modellen, amelyet mindig is hordott.

A 81 esztendős Samaria a sajtónak elmondta, hogy a pápa által kedvelt modell egyszerű, borjúbőrből készül, fűzős, nincs rajta semmi díszítés. Bergoglio általában nem új cipőt kér, hanem a régit javíttatja meg. Cipésze most új cipőt készít számára, talán májusban viszi el neki személyesen – számol be róla a Vatican Insider.

Megosztotta az újságírókkal azt is, hogy negyven éve ismeri Jorge Bergogliót, aki akkoriban San Miguelben, Buenos Aires északi külvárosában a jezsuita kollégium igazgatója volt. Ezzel a telefonhívással ő is egyike lett azoknak, akiknek a kora reggeli órákban megszólaló telefonkészüléke túloldalán Ferenc pápa szólalt meg. „Halló, Samaria? Bergoglio vagyok” – hangzott a telefonban, majd egy álmos visszakérdezés után ismét: „Samaria, Ferenc vagyok, a pápa.” Ezt követően Samaria viccelődött vele, felajánlotta, hogy készít neki egy kesztyűt azbesztből, mert „minél nagyobb fogantyút kell tartani, annál jobban éget”. Ferenc pápa elnevette magát: „Teljesen igazad van, Samaria” – mondta.

Magyar Kurír (tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!